måndag 29 april 2024

inloggad som

Malmöbolag flyttar ukrainska utvecklare till Skåne

|  
|  

Bara timmar innan invasionen av Ukraina lyckades fyra utvecklare med sina respektiva att ta sig över till Polen och senare till Skåne. Tre av dem är anställda av Handiscover och den fjärde har gjort konsultuppdrag åt Malmöbolaget. 

– Vi var väldigt oroliga på måndagen och på tisdag morgon sa vi åt dem att packa bilarna och komma. De bor i Cherson, nära Krim i södra i Ukraina och kunde korsa hela landet innan precis de ryska trupperna gick in och räderna började, säger Handiscovers grundare och vd Sebastien Archambeaud.

Han understryker att utöver de uppenbara humanitära skälen att ta hit kvartetten, så var det också viktigt för Handiscovers verksamhet. En av de fyra utvecklarna, som nu bor på Sebastiens Archambeauds gård i Skåne, är till exempel den i bolaget som varit anställd längst efter grundaren. Gruppens resa är därför att klassa som en affärsresa och samtliga kunde därmed få EU-visum som är giltigt i 90 dagar. Ändå stötte de på patrull vid svenska gränsen. 

– Det var väldigt struligt med svenska polisen och tog dem fem timmar att få komma in. De pratade om att ukrainska män över 18 hade blivit inkallade i försvaret, som om det vore svenska polisens uppgift att värva rekryter och skicka dem till Ukraina. Vi blev mycket oroliga och förvånade över polisens agerande, men som tur var fick de lov att komma in till slut, säger Sebastien Archambeaud.

Enligt rekryteringsbyrån Proxify har Ukraina, tack vare skattelättnader för IT-bolag, flest certifierade utvecklare i Central- och Östeuropa. Mitt i en nationell brist på IT-kompetens har många företag outsourcat utvecklingen till stora Ukrainska konsultbolag. Till exempel har Danads tidigare sagt att de kontrakterar över 100 ukrainska utvecklare. 

Ett annat svenskt initiativ för att hjälpa ukrainska utvecklare under invasionen har tagits av IT-konsultbolaget Consid, som utlyst ett antal tjänster i Sverige riktade till ukrainska utvecklare. 

Emiliano Strauss

Bara timmar innan invasionen av Ukraina lyckades fyra utvecklare med sina respektiva att ta sig över till Polen och senare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.