tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Kosmetika-veteran strukturerar om Simris Alg… 

|  
|  

Den australiensiske entreprenören Steven Schapera har blivit en av Simris Algs största ägare och har valts till ordförande för bolaget. Nu strukturerar han om, med ny ledning och affärsmodell, för vända företaget och aktiekursen som rasat. 

Att börsen inte är allt som glimmar fick Simris Alg bevittna efter sin introduktion 2016 på Nasdaq First North. Redan första handelsdagen föll kursen med 20 procent från emissionskursen på 18,50 kronor. I skrivande stund är en aktie värd 67 öre. 

– Mitt i krisen blev jag, som var en av dem som förlorat pengar, tillfrågad om jag ville engagera mig i styrelsen. Jag svarade att bara om jag får leda den. Jag är en väldigt upptagen person med många bollar i luften och kan inte lägga tid på att vara passagerare på någon annans resa, säger Simris Algs ordförande Steven Schapera till Rapidus. 

Han säger att han gick med på att nomineras till ordförande under förutsättningen att han fick välja sitt eget team att leda bolaget och för drygt ett år sedan valdes han till ordförande. Kort därefter lämnade grundaren Fredrika Gullfot på egen begäran vd-posten och sedermera även bolaget. 

Samtidigt led bolaget av begränsad försäljning och stora förluster. Intäkterna kom främst från försäljning av bolagets algbaserade omega-3-tillskott. Den skedde uteslutande i USA – eftersom bolaget ännu inte fått EU-tillstånd att sälja i Europa – och leddes från ett dotterbolag i Stockholm. 

– I företag som grundats av vetenskapsmän är det inte ovanligt att man har ett affärsmässigt ineffektivt maskineri. Det är logiskt, vi bör inte förvänta oss att forskare ska veta hur man driver ett framgångsrikt företag precis som vi inte förväntar oss från affärsmän att de ska utveckla ny vetenskap. Det hade varit kanon om Fredrika ville fortsätta i bolaget, men faktumet att hon valde att gå vidare skapade nya möjligheter och jag beundrar henne för att hon insåg det, säger Steven Schapera. 

I dag har Simris Alg stängt sitt kontor i Stockholm och ersatt Fredrika Gullfot i rollen som forskningschef med den tyska professorn Claudia Grewe. Man har även en ny interim vd i Magnus Högström och en internationell styrelse. I stället för att fokusera på försäljning till konsumenter ska bolaget nu rikta sig till andra företag, både med produkter och råvaror. Det har, enligt Schapera, hittills resulterat i större ordrar och mindre press på att snabbt få tillstånd i Europa. 

– Jag gissar att vi har sålt mer under de senaste åtta månaderna än vad bolaget gjort de senaste fyra åren. 

Emiliano Strauss

Den australiensiske entreprenören Steven Schapera har blivit en av Simris Algs största ägare och har valts till ordförande för bolaget. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.