onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Skånskt samarbete ger ny miljövänlig spis

Lundaföretaget Emerging Cooking Solutions lanserar en ny pelletseldad spis för den afrikanska marknaden. Spisen, som har utvecklats av Lundabolaget Zemission i samarbete med Zenit Design och Sigma, förväntas sälja i 50.000 exemplar under 2023, berättar Emerging Cooking Solutions vd Per Löfberg.

– Just nu finns det omkring hundra spisar som har tillverkats i Sverige och testas i fält. Högvolymsproduktionen kommer sannolikt att förläggas till Asien, men vi undersöker även möjligheten att behålla den inom Sverige eller EU. Förutom att den här spisen troligen är den renaste som gjorts för matlagning med pellets som bränsle, är den smart och uppkopplad. Att mäta användandet i realtid, leder till generering av kolkrediter av högre tillförlitlighet än nästan alla andra.

Det tidigare Minc-bolaget Emerging Cooking Solutions grundades 2010 av Per Löfberg och Mattias Ohlson. Affärsidén är att sälja en produkt som drivs av pellets tillverkade av skogs- och jordbruksrester och som ger mindre utsläpp än de träkolseldade spisar som är vanliga i Afrika. Mycket av intäkterna kommer från försäljningen av pellets, som tillverkas i Zambia.

2013 gick Dan Olofssons ägarbolag Danir in som storägare, samtidigt som större delen av verksamheten flyttade till Zambia. I dag sysselsätter bolaget omkring 200 personer i Zambia där omkring 14.000 hushåll använder de pelletsdrivna spisarna.

Nu har Lundabolaget Zemission – som utvecklar utsläppsfri förbränning för fordonsindustrin och energibranschen – tagit fram en ny spis i samarbete med Zenit Design och Sigma. Tekniken bygger på Zemissions mjukvara och förbränningsplattform. Enligt Zemissions vd Anders Vestin är spisen så ren att den kan användas inomhus.

– Den har nyligen testats på ett certifierat labb i USA och resultaten, både när det gäller verkningsgrad och emissioner, är bättre än vad som någonsin uppmätts för en matlagningsspis som drivs på biomassa. Det är fullständigt omvälvande, säger han.

Utvecklingen av spisen har delvis finansierats med stöd från Sida. Emerging Cooking Solutions, som har varit verksamma i Zambia under många år, har nyligen expanderat verksamheten till Malawi och Moçambique. Omsättningen för det svenska bolaget låg 2020 på drygt fem miljoner kronor.

Sara Nkwe Assarsson

Lundaföretaget Emerging Cooking Solutions lanserar en ny pelletseldad spis för den afrikanska marknaden. Spisen, som har utvecklats av Lundabolaget Zemission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad