tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Sensenode lanserar verktyg för energianalys

|  
|  

Lundabolaget SenseNode, som utvecklar system för energiövervakning, lanserar nu sitt analysverktyg som ska hjälpa företag med att bli mer energieffektiva.

– Vi börjar smått och testkör systemet med två pilotkunder, och släpper det fullt ut i början på mars. Nu när elpriserna är så pass höga blir det än mer angeläget för företagen att effektivisera sin användning, säger Jonas Eriksson, delägare och affärsutvecklare på SenseNode.

SenseNode Energy Analytics är en vidareutveckling av bolagets energiövervakningssystem för industrier. Med hjälp av egenutvecklade mätare och sensorer hjälper bolaget, som håller till på Ideon i Lund, sina kunder att beräkna energiförbrukningen och analysera var energin tar vägen samt identifiera energiläckage.

– Vi ser till att energin slimmas och att den går åt till värdeskapande produktion. Våra kunder får koll på hur klimatavtrycket ser ut, mätt i Co2 per produkt, och vi har en funktion där utbildade elingenjörer hjälper kunderna att förstå datan som samlas in och därigenom effektiviserar verksamheten, säger Jonas Eriksson.

I höstas säkrade bolaget åtta miljoner kronor i en investeringsrunda nu planeras för ytterligare kapitalanskaffning.

– Vi har nyanställt två personer och främsta fokus just nu är att skapa tillväxt. Vi breddar kundkretsen genom de nätverk vi byggt upp, och planerar även att ta in nytt externt kapital inom en snar framtid.

Julia Eriksson

Lundabolaget SenseNode, som utvecklar system för energiövervakning, lanserar nu sitt analysverktyg som ska hjälpa företag med att bli mer energieffektiva. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.