tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Kirurgisk symaskinstillverkare får ny vd

|  
|  

Efter sommaren siktar medicinteknikbolaget Suturion på att starta sin första kliniska studie för att CE-märka sin kirurgiska ”symaskin”. Redan i höst kan de första produkterna vara klara, enligt bolagets nytillträdde vd Paan Hermansson.

– Vårt fokus de kommande månaderna är att få de sista bitarna på plats så att vi kan starta vår första produktionsserie efter sommaren. Bland annat är det mycket dokumentation som ska skickas in till Läkemedelsverket. Vi kommer även att bygga upp en organisation för marknadsföring och försäljning, säger han.

Suturions symaskin är ett handhållet verktyg som ska användas för att sy ihop buken efter större operationer. Verktyget har utvecklats av kirurgen Gabriel Börner, som 2018 grundade Suturion tillsammans med instrumentteknikern Mats Christensson. Enligt bolaget underlättar verktyget själva proceduren genom att göra det både snabbare och säkrare att sy ihop sårkanter.

– Kan vi korta operationstiden med tio minuter handlar det om väldigt mycket sparade pengar. Operationstid är väldig dyr, framför allt i USA där vi ser en stor marknad. Verktyget reducerar risken för komplikationer, säger Paan Hermansson som hoppas att metoden kommer att bli ett standardiserat sätt att stänga buken.

Förra året tog bolaget in 14 miljoner kronor för att utveckla produkten. Tidigare har Suturion fått finansiering av LU Holding, Vinnova och Sten K Johnsons stiftelse. På sikt kan bolaget tänka sig att sälja tekniken, säger Paan Hermansson som närmast kommer från Johnson & Johnson-bolaget Ethicon.

– De stora drakarna skulle kunna utveckla något liknande, men deras fokus ligger på att utveckla digitala lösningar. Jag tror att de hellre är intresserade av att köpa vår teknik, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Efter sommaren siktar medicinteknikbolaget Suturion på att starta sin första kliniska studie för att CE-märka sin kirurgiska ”symaskin”. Redan i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.