lördag 30 september 2023

inloggad som

Kirurgisk symaskinstillverkare får ny vd

|  
|  

Efter sommaren siktar medicinteknikbolaget Suturion på att starta sin första kliniska studie för att CE-märka sin kirurgiska ”symaskin”. Redan i höst kan de första produkterna vara klara, enligt bolagets nytillträdde vd Paan Hermansson.

– Vårt fokus de kommande månaderna är att få de sista bitarna på plats så att vi kan starta vår första produktionsserie efter sommaren. Bland annat är det mycket dokumentation som ska skickas in till Läkemedelsverket. Vi kommer även att bygga upp en organisation för marknadsföring och försäljning, säger han.

Suturions symaskin är ett handhållet verktyg som ska användas för att sy ihop buken efter större operationer. Verktyget har utvecklats av kirurgen Gabriel Börner, som 2018 grundade Suturion tillsammans med instrumentteknikern Mats Christensson. Enligt bolaget underlättar verktyget själva proceduren genom att göra det både snabbare och säkrare att sy ihop sårkanter.

– Kan vi korta operationstiden med tio minuter handlar det om väldigt mycket sparade pengar. Operationstid är väldig dyr, framför allt i USA där vi ser en stor marknad. Verktyget reducerar risken för komplikationer, säger Paan Hermansson som hoppas att metoden kommer att bli ett standardiserat sätt att stänga buken.

Förra året tog bolaget in 14 miljoner kronor för att utveckla produkten. Tidigare har Suturion fått finansiering av LU Holding, Vinnova och Sten K Johnsons stiftelse. På sikt kan bolaget tänka sig att sälja tekniken, säger Paan Hermansson som närmast kommer från Johnson & Johnson-bolaget Ethicon.

– De stora drakarna skulle kunna utveckla något liknande, men deras fokus ligger på att utveckla digitala lösningar. Jag tror att de hellre är intresserade av att köpa vår teknik, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Efter sommaren siktar medicinteknikbolaget Suturion på att starta sin första kliniska studie för att CE-märka sin kirurgiska ”symaskin”. Redan i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad