onsdag 17 april 2024

inloggad som

Ascelia inleder fas 2 i USA

|  
|  

Bioteknikbolaget Ascelia Pharma har fått grönt ljus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att inleda en fas 2-studie med läkemedelskandidaten Oncoral. Studien omfattar hundra patienter i USA och Europa och beräknas vara klar 2024.

– Det är en viktig milstolpe. Vi har redan gjort fas 1-studier med riktigt goda resultat. Magcancer är en väldigt allvarlig sjukdom där det i dag inte finns några effektiva behandlingar. Vi tror att Oncoral, som är ett cellgift i tablettform, kan förbättra prognosen för de som drabbas, säger Ascelia Pharmas vd Magnus Corfitzen.

Fas 2-studien inleds i samarbete med det japanska läkemedelsbolaget Taiho Oncology, som äger läkemedlet Lonsurf som i dag är godkänt för behandling av tjocktarms- och magcancer. I studien som inleds nu i vår ska en kombination av Oncoral och Lonsurf testas på patienter med magcancer.

– Lonsurf säljer för nästan en halv miljard dollar årligen. Vi tror att en kombination av Oncoral och Lonsurf kommer att ge patienterna en bättre behandling, säger Magnus Corfitzen.

Oncoral innehåller den aktiva substansen irinotecan som i dag ges intravenöst för att behandla olika typer av cancersjukdomar. Magnus Corfitzen ser potential att använda Oncoral mot andra cancerformer, exempelvis tjocktarmscancer eller lungcancer, i framtiden.

– Vi börjar med magcancer där vi ser ett stort behov av förbättrad behandling. Varje cancertyp måste testas separat, säger han.

Malmöbaserade Ascelia Pharma är noterat på Nasdaq Stockholm och har i dag 20 anställda.

Sara Nkwe Assarsson

Bioteknikbolaget Ascelia Pharma har fått grönt ljus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att inleda en fas 2-studie med läkemedelskandidaten Oncoral. Studien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.