tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Connectitude får börsbolag som ny delägare

Malmöbolaget Cenito, som är moderbolag till Connectitude och Cenito Software, får en ny partner och delägare i form av det börsnoterade Halmstadsbolaget HMS Networks. HMS investerar 15 miljoner kronor i Cenito, som framför allt ska använda pengarna till att utveckla försäljning och kundtjänst för Connectitudes mjukvara som integrerar industriella system med Internet of Things.

– Det innebär att vi får ett samarbete med en stor aktör inom vår egen bransch, med både egna etablerade kanaler och ett stort distributionsnät. Vi är ett komplement, de har mycket hårdvara som kopplar upp maskiner medan vi har mjukvara som förbättrar samma maskiner. HMS är lika maskinagnostiska som vi, ingen av oss är knutna till en enda leverantör av styrsystem, säger Connectitudes tillväxtchef Johan Nilsson till Rapidus.

För Connectitudes del innebär kapitaltillskottet att finansieringen är säkrad i mellan 18 och 24 månader då företaget kan bygga upp sin säljorganisation och kundtjänst innan mer kapital kan behövas.

– Tills nu har vi varit självfinansierade. Vi har fått mycket intresse och har velat öka farten, men har inte kunnat eftersom vi har en prenumerationsmodell där intäkterna kommer längre fram i tiden. När vi sökte investerare så hittade vi möjligheten att samtidigt få ett affärsavtal med HMS, säger Connectitudes vd Richard Houltz.

Som för många andra företag stannade marknaden för Connectitude när coronapandemin bröt ut och rekryteringen till kontoret i Palo Alto i Kalifornien avbröts. Systerbolaget Cenito Software, som är en mer traditionell IT-konsult som hyr ut sin utvecklingskapacitet, fick däremot ett uppsving, berättar Johan Nilsson.

– Nu accelererar båda. Kanske på grund av pandemin, företagen ser att de inte kan jobba med fabriksnära mjukvara som bara fungerar om all personal är på plats. När halva arbetslaget kanske jobbar hemifrån så ökar både efterfrågan och förståelsen för att maskinerna måste vara uppkopplade och kunna skötas på distans, säger Johan Nilsson.

HMS Networks grundades av entreprenören Nicolas Hassbjer, som är delägare i bland annat det Lundabaserade Sensative och Helsingborgsbolaget JS Energi.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cenito, som är moderbolag till Connectitude och Cenito Software, får en ny partner och delägare i form av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.