måndag 25 september 2023

inloggad som

Connectitude får börsbolag som ny delägare

Malmöbolaget Cenito, som är moderbolag till Connectitude och Cenito Software, får en ny partner och delägare i form av det börsnoterade Halmstadsbolaget HMS Networks. HMS investerar 15 miljoner kronor i Cenito, som framför allt ska använda pengarna till att utveckla försäljning och kundtjänst för Connectitudes mjukvara som integrerar industriella system med Internet of Things.

– Det innebär att vi får ett samarbete med en stor aktör inom vår egen bransch, med både egna etablerade kanaler och ett stort distributionsnät. Vi är ett komplement, de har mycket hårdvara som kopplar upp maskiner medan vi har mjukvara som förbättrar samma maskiner. HMS är lika maskinagnostiska som vi, ingen av oss är knutna till en enda leverantör av styrsystem, säger Connectitudes tillväxtchef Johan Nilsson till Rapidus.

För Connectitudes del innebär kapitaltillskottet att finansieringen är säkrad i mellan 18 och 24 månader då företaget kan bygga upp sin säljorganisation och kundtjänst innan mer kapital kan behövas.

– Tills nu har vi varit självfinansierade. Vi har fått mycket intresse och har velat öka farten, men har inte kunnat eftersom vi har en prenumerationsmodell där intäkterna kommer längre fram i tiden. När vi sökte investerare så hittade vi möjligheten att samtidigt få ett affärsavtal med HMS, säger Connectitudes vd Richard Houltz.

Som för många andra företag stannade marknaden för Connectitude när coronapandemin bröt ut och rekryteringen till kontoret i Palo Alto i Kalifornien avbröts. Systerbolaget Cenito Software, som är en mer traditionell IT-konsult som hyr ut sin utvecklingskapacitet, fick däremot ett uppsving, berättar Johan Nilsson.

– Nu accelererar båda. Kanske på grund av pandemin, företagen ser att de inte kan jobba med fabriksnära mjukvara som bara fungerar om all personal är på plats. När halva arbetslaget kanske jobbar hemifrån så ökar både efterfrågan och förståelsen för att maskinerna måste vara uppkopplade och kunna skötas på distans, säger Johan Nilsson.

HMS Networks grundades av entreprenören Nicolas Hassbjer, som är delägare i bland annat det Lundabaserade Sensative och Helsingborgsbolaget JS Energi.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cenito, som är moderbolag till Connectitude och Cenito Software, får en ny partner och delägare i form av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad