tisdag 16 april 2024

inloggad som

…som hjälper till att lansera hampahus

|  
|  

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. Inom kort lanserar bolaget ett nyckelfärdigt Attefallshus, isolerat med hampafiber, och planerar en finansieringsrunda för att etablera en fabrik i Skåne.

Fabriken ska bereda hampafiber och tillverka hampaprodukter som isoleringsskivor, akustikskivor och byggelement samt hampakalk – ett brandbeständigt alternativ till betong, baserat på ämnen från industrihampan.

– Vår försäljning har ökat rejält i år, vilket är väldigt kul. Vi ser en grön byggrevolution och ökad efterfrågan på kolbindande byggmaterial. Framgent ska vi leverera isolerskivor till Sege Parks parkeringshus, en miljösatsning som byggs helt i trä och med hampafiberisolering. Vi ska också leverera hampafiberisolering till innovationsprojekt ute på Brunnshögs till flerbostadshus och radhus, säger Remi Loren, vd för Ekolution och en av tre grundare..

Han säger att hampafiber är klimatsmart eftersom det binder mer koldioxid än vad som släpps ut under dess tillverkning.

– Hampan ger även andra effekter. Hampafiberisolering används med fördel i diffusionsöppna konstruktioner, vilket innebär att konstruktionen kan andas och på så sätt skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Fibern är inte heller irriterande att jobba med, som vissa konventionella material, säger Remi Loren.

Hampafiberisoleringen säljs via bygghandeln Optimera. Ekolution köper in industrihampa från lantbrukare i Sverige och våra grannländer. Bolaget har kontor på Greentech Village och ett showroom i Malmö.

Elisabet Ottosson

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Nato är nya drömkunden…

  Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

 • …och en guldgruva för startups

  Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.


 • Staffanstorp får Hampafabrik

  Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.