torsdag 9 maj 2024

inloggad som

…som hjälper till att lansera hampahus

|  
|  

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. Inom kort lanserar bolaget ett nyckelfärdigt Attefallshus, isolerat med hampafiber, och planerar en finansieringsrunda för att etablera en fabrik i Skåne.

Fabriken ska bereda hampafiber och tillverka hampaprodukter som isoleringsskivor, akustikskivor och byggelement samt hampakalk – ett brandbeständigt alternativ till betong, baserat på ämnen från industrihampan.

– Vår försäljning har ökat rejält i år, vilket är väldigt kul. Vi ser en grön byggrevolution och ökad efterfrågan på kolbindande byggmaterial. Framgent ska vi leverera isolerskivor till Sege Parks parkeringshus, en miljösatsning som byggs helt i trä och med hampafiberisolering. Vi ska också leverera hampafiberisolering till innovationsprojekt ute på Brunnshögs till flerbostadshus och radhus, säger Remi Loren, vd för Ekolution och en av tre grundare..

Han säger att hampafiber är klimatsmart eftersom det binder mer koldioxid än vad som släpps ut under dess tillverkning.

– Hampan ger även andra effekter. Hampafiberisolering används med fördel i diffusionsöppna konstruktioner, vilket innebär att konstruktionen kan andas och på så sätt skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Fibern är inte heller irriterande att jobba med, som vissa konventionella material, säger Remi Loren.

Hampafiberisoleringen säljs via bygghandeln Optimera. Ekolution köper in industrihampa från lantbrukare i Sverige och våra grannländer. Bolaget har kontor på Greentech Village och ett showroom i Malmö.

Elisabet Ottosson

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Staffanstorp får Hampafabrik

    Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.