tisdag 23 juli 2024

inloggad som

…som hjälper till att lansera hampahus

|  
|  

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. Inom kort lanserar bolaget ett nyckelfärdigt Attefallshus, isolerat med hampafiber, och planerar en finansieringsrunda för att etablera en fabrik i Skåne.

Fabriken ska bereda hampafiber och tillverka hampaprodukter som isoleringsskivor, akustikskivor och byggelement samt hampakalk – ett brandbeständigt alternativ till betong, baserat på ämnen från industrihampan.

– Vår försäljning har ökat rejält i år, vilket är väldigt kul. Vi ser en grön byggrevolution och ökad efterfrågan på kolbindande byggmaterial. Framgent ska vi leverera isolerskivor till Sege Parks parkeringshus, en miljösatsning som byggs helt i trä och med hampafiberisolering. Vi ska också leverera hampafiberisolering till innovationsprojekt ute på Brunnshögs till flerbostadshus och radhus, säger Remi Loren, vd för Ekolution och en av tre grundare..

Han säger att hampafiber är klimatsmart eftersom det binder mer koldioxid än vad som släpps ut under dess tillverkning.

– Hampan ger även andra effekter. Hampafiberisolering används med fördel i diffusionsöppna konstruktioner, vilket innebär att konstruktionen kan andas och på så sätt skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Fibern är inte heller irriterande att jobba med, som vissa konventionella material, säger Remi Loren.

Hampafiberisoleringen säljs via bygghandeln Optimera. Ekolution köper in industrihampa från lantbrukare i Sverige och våra grannländer. Bolaget har kontor på Greentech Village och ett showroom i Malmö.

Elisabet Ottosson

Ekolution, som satte sin industrihampabaserade isolering på marknaden förra året har hittills levererat sin produkt till 40-50 byggprojekt i Sverige. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Skånska startups till final i Stockholm

    För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.