tisdag 16 april 2024

inloggad som

Svampar av restavfall ska bli framtidens fiskfoder

|  
|  

Smile-bolaget Cirkulär inleder ett pilotprojekt för att framställa ett miljövänligt fiskfoder av svampar och öppnar på samma gång en andra investeringsrunda.

– Det som gör vår affärsidé unik är att svamparna kommer från restavfall inom lant- och jordbruket. Vi har hela tiden ett cirkulärt tänk, det är hållbarhet, miljö- och ekonomiaspekten som stått i fokus för vår produkt. Produktionsmetoden som vi arbetar med används främst inom läkemedelsindustrin, produktion av bioetanol och enzymproduktion, men nu tar vi det till livsmedelsindustrin. Den här typen av svamp finns i till exempel Quorn också men det finns i dag inte särskilt många aktörer som sysslar med det vi gör, säger Cirkulärs vd Eric Öste till Rapidus.

Cirkulär har funnits sedan 2019. Eric Öste kommer från en entreprenörsfamilj och är son till forskaren och Oatly-grundaren Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou som driver Cerealiq, ett konsultbolag inom livsmedelsinnovation.

–Det är inget jag reflekterar över, men det gör nog att det helt klart känns naturligt att driva eget start-up.

Bolaget öppnar nu en investeringsrunda för externa finansiärer, men vad summan blir vill Öste i nuläget inte gå in på, men den planeras stängas i slutet på året. Tidigare har de tagit in kapital tillsammans med Lunds Universitet och Chalmers i forskningsprojekt delfinansierade av Vinnova och Energimyndigheten, samt från Almi och Aventure, som grundades av Eric Östes far och farbror.

För att framställa fiskfodret använder Cirkulär en särskild fermenteringsteknologi. Den ska testköras i pilotprojektet som inleds i december och förhoppningen är att kommersialisera tekniken nästa år.

Så småningom är planen att även ägna sig åt osttillverkning och Eric Öste vill i framtiden bryta sig in på mejerimarknaden. Bolaget utvecklar svampar för att producera kasein, som är huvudproteinet i ost.

– Det finns inga liknande svampbaserade produkter, där ser vi ett stort kundbehov. Fisk- och mejeriindustrin är två av de snabbast växande marknaderna inom livsmedelsindustrin och båda står inför stora miljömässiga utmaningar. Så där kan vi verkligen fylla ett viktigt syfte och göra gott för både människa och miljö, säger Eric Öste.

Julia Eriksson

Smile-bolaget Cirkulär inleder ett pilotprojekt för att framställa ett miljövänligt fiskfoder av svampar och öppnar på samma gång en andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.