lördag 4 maj 2024

inloggad som

Giftfritt brandskydd gör entré på scenen

|  
|  

Ecofireprotection har efter många års produktutveckling tagit fram ett miljövänligt brandskyddsmedel som nu lanseras på marknaden. Pulvret blandas med vatten och sprayas på möbler, gardiner och madrasser för att hindra antändning, förklarar företagets vd Mats Svensson.

– Det kan sprayas på allt material som är absorberande. Vi har precis gjort ett stort jobb för den svenska paviljongen på världsutställningen i Dubai. Till “Mamma Mia”-showen på Liseberg har vi levererat gigantiska mängder och vi har även brandskyddat delar av Malmö Arena, säger han.

Traditionella brandskydd använder ofta det giftiga ämnet brom som är både cancerframkallande och hormonstörande. På grund av detta förbjöd EU för sex år sedan all användning av brom. Mats Svensson säger att det finns ett stort intresse för deras produkt som är fri från brom och bor, ett annat giftigt ämne.

– Varje år brinner det i nästan 8.000 privata hem och 700 skolor i Sverige, och i stort sett samtliga skolbränder är anlagda. Stora fastigheter som ägs av kommuner och landsting är inte alltid försäkrade och då är det billigare att låta dem brinna ner. Så från dem finns ett enormt intresse för brandskydd, säger Mats Svensson.

Ecofireprotection vänder sig både till privatpersoner och större företag eller organisationer. Brandskyddsmedlet är sedan tre år patentskyddat i USA, och just nu söker bolaget patent i ytterligare 55 länder. Bolaget består av Mats Svensson och två konsulter, och har omkring 225 aktieägare – både privatpersoner och ett par investmentbanker. Produkten blandas och packas hos ett företag i Skåne, och enligt Mats Svensson finns inga planer på egen tillverkning.

– Jag ser ingen anledning till att bygga upp en större organisation. Vi köper upp råvaror på marknaden och lämnar själva packningen till ett företag som är duktiga på det. Just nu arbetar vi fram en webbshop, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Ecofireprotection har efter många års produktutveckling tagit fram ett miljövänligt brandskyddsmedel som nu lanseras på marknaden. Pulvret blandas med vatten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.