lördag 18 maj 2024

inloggad som

Euromiljoner till Asgard Therapeutics

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics projekt tilldelas två miljoner euro för ett treårigt cancerforskningsprojekt. Pengarna delas ut av Eureka Eurostars och projektet rankades som nummer fyra av totalt 644 europeiska ansökningar.

Eureka Eurostars finansieras bland annat av EU-kommissionen och leds av det mellanstatliga samarbetsnätverket Eureka med över 40 medlemsländer.

– Gensvaret vi fick från ansökan var helt otroligt, det är många som tror på den forskning vi bedriver. Vi är verkligen glada att nu få möjligheten att inleda ett samarbete med partners som med sin expertis tillför mycket till utvecklingen av genterapin, säger Cristiana Pires, Asgard Therapeutics vd och grundare, till Rapidus.

Asgard Therapeutics samarbetar med Lunds universitet och två europeiska kontraktsforskningsbolag. Med det nya forskningsanslaget kan bolaget inleda prekliniska studier med syftet att undersöka effektiviteten och säkerheten hos Asgard Therapeutics genterapi som har fått namnet TrojanDC.

– Konceptet vi utvecklar är helt nytt och vi kan med vår genterapi bota cancer på ett nytt sätt genom att lite förenklat beskrivet omprogrammera cellen. Vår teknologi är dessutom applicerbar på all typ av cancer, vilket är helt nytt.

Kontraktsforskningsföretagen som bolaget nu tar hjälp av använder specifika musmodeller och anpassade 3D-system för att efterlikna påverkan på cancerceller i mänskliga organ.

– Nu kan vi genomföra våra prekliniska studier tillsammans med andra viktiga aktörer som kan bidra med ny kunskap till projektet, säger Cristiana Pires.

Julia Eriksson

Lundabolaget Asgard Therapeutics projekt tilldelas två miljoner euro för ett treårigt cancerforskningsprojekt. Pengarna delas ut av Eureka Eurostars och projektet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]