tisdag 30 april 2024

inloggad som

34 humlor som inte vet att de inte kan flyga

|  

Kort sagt: “Humlan flyger för att den inte vet att den inte kan flyga.” Vi som är gamla nog att minnas originalupplagan av tv-programmet Fråga Lund har lagt detta bevingade svar på minnet för livstid. (Ungdomar: I den grå forntiden var det allmänt känt att humlor enligt alla aerodynamiska regler inte kunde flyga, men lik förbaskat gjorde de ju det. Vi hade dessutom bara två tv-kanaler, som båda visade deprimerande bulgariska dockfilmer.) Numera vet vi att humlan faktiskt kan flyga, många vet till och med varför. Hur årets upplagor av 34orna lyckas få luft under vingarna mitt i en pandemi är ett större mysterium.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus flygvärdinna

När den hemliga juryn för årets 34-lista sätter sig och tittar igenom de hemliga nominerade inför det än så länge hemliga resultatet (ni fattar hur ruskigt hemliga vi är, va?) så framträder ett antal mönster. Förutom de självklara – som att de är skånska och max 34 år – så har inte ett enda av dessa unga företag och företagare heller kommit undan coronapandemin. Alla har påverkats på ett eller annat vis. Skillnaden mot större och äldre företag till och med inom Rapidus snabbrörliga bevakningsområde är att nästan alla av 34orna har hittat ett sätt att inte bara klara sig igenom pandemin utan att även dra nytta av den.

I vissa fall är det självklart. E-handeln mår bra när butikerna gapar tomma, trots att PostNord i sin outgrundliga visdom bestämmer sig för att skicka ett paket från Gustav Adolfs Torg till Engelbrektsgatan via Skövde, Vladivostok och Castle Rock, Maine. Distansutbildningar blir poppis när, tja, alla utbildningar måste ske på distans. Och dataspel blir (ännu) mer lockande som tidsfördriv när centrala Köpenhamn ser ut som Hässleholm en tisdag i november.

Att så många små och unga företag kunnat utnyttja läget till att etablera sig och växa är imponerande i sig. Men de som bara bytt inriktning som över en natt får åtminstone mig att tappa min (numera vit-) skäggiga haka ännu mer. De som ser att när en marknad försvinner så öppnas en annan och hugger som kobror i stället för att tillsätta en utredning som väntas bli färdig till den 30 februari vilket år som helst.

Vem som helst kan dra i handbromsen, men bara de som är modiga kan ta sig ur sladden och fortsätta i en annan riktning med lika hög fart. Och är det något som våra 34or har så är det mod och bristande insikt om vad som är omöjligt att göra, precis som de lundensiska humlorna i ingressen. Medan storföretagen sparar och fegar tar de små och snabba plats – och tänker inte släppa den ifrån sig frivilligt förrän de själva är lika stora.

Några av 34orna har varit med på listan förut, två gånger till och med i vissa fall, men det går inte att känna igen dem för det. Sedan första året Rapidus och PwC presenterade listan har små företag gått till att bli rätt så stora – och reella hot mot sina etablerade konkurrenter som får välja mellan att öppna plånboken rejält medan de har möjligheten eller att bli omsprungna en gång för alla. Medan andra har skjutit upp från ingenstans med en tokig idé och en massa kreativitet.

Notera att jag inte har namedroppat ett enda företag i denna artikel. Det beror på att vi tänker portionera ut årets 34or några i sänder varje dag tills den stora galan den 8 november (vi ses väl där?) då årets topp 5 avslöjas på scenen.

De allra första kan ni läsa här nedan, mycket nöje! Övriga ligger kvar i vårt hemliga lager (bredvid lådan med Förbundsarken som placerades där 1936 av doktor Henry Jones Jr).

Kort sagt: “Humlan flyger för att den inte vet att den inte kan flyga.” Vi som är gamla nog att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad