lördag 4 maj 2024

inloggad som

Sex miljoner till Lundaforskare

|  
|  

Smile-bolaget Apoglyx tar in sex miljoner kronor för att inleda prekliniska studier. Almi står för halva investeringen som kompletteras av privata investerare och blir bolagets största kapitalinjektion hittills. 

– Det är definitivt en milstolpe som gör att vi kan ta nästa steg. Vi har inte kunnat planera så långt i framtiden tidigare, säger Apoglyx vd Michael Rützler.  

Han grundade bolaget 2015 tillsammans med LU-professorn Per Kjellbom och Søren Nielsen, professor vid Ålborgs universitet och medgrundare till bland annat 2A Pharma. Verksamheten baseras på forskning om akvaporiner, ett protein som finns i cellmembran, vars upptäckt gav Nobelpriset i kemi 2003. Akvaporinerna fungerar som kanaler för vatten och till exempel glycerol, väteperoxid eller andra små partiklar, som kan röra in och ut ur cellen genom akvaporinerna. 

Apoglyx inriktar sin forskning på de medicinska implikationerna av upptäckten och har identifierat flera ämnen som kan blockera flödet genom akvaporinerna. Teorin som nu ska prövas är att man på så vis ska kunna reglera immunförsvaret för att förhindra allvarliga organskador vid kraftiga inflammationer i kroppen. Första tillämpningen blir akut pankreatit, en plötslig och allvarlig inflammation i bukspottskörteln.

– Vi fokuserar på att balansera immunförsvaret, snarare än att blockera det, säger Michael Rützler. 

Emiliano Strauss

Smile-bolaget Apoglyx tar in sex miljoner kronor för att inleda prekliniska studier. Almi står för halva investeringen som kompletteras av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.