måndag 29 april 2024

inloggad som

Combigene lämnar Lund och landar miljardavtal

|  
|  

CombiGene sluter miljardavtal med Spark Therapeutics efter att ha flyttat från Medicon Village. Avtalet är potentiellt värt 328,5 miljoner dollar och ger Spark global licens att utveckla, tillverka och kommersialisera CombiGenes genterapiprojekt för epilepsi, CG01.

–  I Spark Therapeutics ser vi ett stabilt företag som har god kunskap om genterapi. De blir också en strategisk samarbetspartner som kan få ut produkten på marknaden på bästa och snabbaste vis, då de ingår i Roche-koncernen som är världens tredje största läkemedelsbolag. Framför allt betyder det här otroligt mycket för patienterna, som vi hela tiden värnar om. De är vår största prioritet när det kommer till utvecklingen av epilepsiprojektet, säger CombiGenes vd Jan Nilsson, till Rapidus.

Bolagets epilepsiprojekt CG01 befinner sig i ett sent prekliniskt skede. CombiGenes affärsidé går ut på att utveckla effektiva genterapier för allvarliga sjukdomar som idag saknar adekvata behandlingsmetoder. Nu siktar bolaget på att hitta fler områden där genterapi kan ha god effekt.

– Avtalet ger en indikation på att det vi jobbat hårt för i många år har betydelse och att vi gör skillnad. Det betyder också att vi kan utveckla fler projekt när det kommer till genterapi och vi kan fortsätta förändra människors liv till det bättre.

CombiGene flyttade från Medicon Village i Lund till Lidingö i somras.

– Det var framför allt av logistiska skäl, men vi har fortfarande goda kontakter med Lund. Det har varit en utmärkt miljö på Medicon Village, som hela tiden skötts väldigt proffsigt. Det var i Lund och Köpenhamn som våra första upptäckter gjorde,s vilket gör att vi fortfarande har en djup förankring där. Medicon Village bidrar till många typer av bolag som ger möjlighet till ett smidigt utbyte av kunskap och tjänster, säger Jan Nilsson.

Julia Eriksson

CombiGene sluter miljardavtal med Spark Therapeutics efter att ha flyttat från Medicon Village. Avtalet är potentiellt värt 328,5 miljoner dollar och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.