torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Riktiga Konsulter blir konsultagenter

Skådespelare, rockstjärnor och fotbollsspelare har alla agenter som tar hand om deras ekonomi. Nu kan systemutvecklare sälla sig till den skaran efter att Malmöföretaget Riktiga Konsulter gjort en nystart och kallar sig för konsultagenter.

– Alla vet att fotbollsspelare är bra på att spela boll, men inte på att sälja sig själva. Samma sak gäller utvecklare, som kanske förhandlar avtal en gång om året. Så konsulten är vår kund och vi tar ett helhetsgrepp kring konsultens karriär. Det kan handla om att starta det egna företaget, hitta specifika uppdrag, förhandla om arvode eller ta hand om administration, säger Riktiga Konsulters vd Björn Zetterström (till vänster i bilden).

För två år sedan gick Riktiga Konsulter samman med Lundabaserade Exakt IT, vars tidigare vd Joakim Karlsson nu lämnat företaget. I stället kom Jonny Deubler, med bakgrund på bland annat Ericsson och Sigma, in som ny delägare i januari i år. Då föddes också tanken att byta inriktning till att bli konsultagenter, vilket är hur båda delägarna nu titulerar sig själva.

– Trots att IT-konsulter är så attraktiva på marknaden finns det många lager mellan dem och uppdragsgivaren, och alla aktörer är lojala mot den som betalar. Vi säkerställer att bristvaran, konsulten, får den ersättning den är värd, oavsett hur många som skär emellan, säger Jonny Deubler (till höger i bilden).

Nu har Riktiga Konsulter avtal med 35 utvecklare, varav 15 har parats ihop med uppdragsgivare. För delägarna är nästa steg att söka efter fler agenter och genom det sprida verksamheten till fler orter och fler områden än enbart systemutvecklare.

– Den stora utmaningen är att hitta fler agenter, man måste förstå sig på försäljning, teknik och människor. De flesta har en eller två av de kompetenserna men att hitta alla tre är otroligt svårt, säger Jonny Deubler.

Niclas Lindstrand

Skådespelare, rockstjärnor och fotbollsspelare har alla agenter som tar hand om deras ekonomi. Nu kan systemutvecklare sälla sig till den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.