lördag 4 maj 2024

inloggad som

Vattenrenare värvar Alfa Laval-veteran

|  
|  

Vattenreningsföretaget Avsalt tar in tio miljoner kronor för att ta nästa steg mot industrialisering av sin avsaltningsanläggning. Samtidigt rekryteras flera nya medarbetare, säger Avsalts styrelseordförande och medgrundare Mohamad Takwa.

– Vi har börjat bygga upp vår organisation och har bland annat rekryterat Klas Bertilsson, som har lång erfarenhet från Alfa Laval, som teknisk chef. Under hösten kommer vi att rekrytera tre nya styrelsemedlemmar, säger han.

I augusti valdes entreprenören Jakob Elander in i styrelsen samtidigt som bolaget flyttade från Ideon till Jägersro i Malmö. En prototyp av Avsalts avsaltningsanläggning har nyligen testats på Stena Metalls anläggning i Malmö.

– Detta är så klart en milstolpe som tar oss ett steg närmare industrialisering. Fälttesterna bekräftade att teknologin fungerar bra vad gäller både avsaltning och borttagning av metalljoner i en industriell miljö. Nästa steg är att fortsätta utvecklingen av en produktprototyp, säger Mohamad Takwa.

Avsalts teknik bygger på så kallad kapacitiv avjonisering där saltet avlägsnas från vattnet med hjälp av elektroder. Mohamad Takwa berättar att bolaget i nuläget främst satsar på tre marknader för sin avsaltningsteknologi.

– Just nu tittar vi på behovet hos våra potentiella kunder. Många områden, till exempel Kalifornien, har problem med väldigt salt grundvatten. Vattnet som används för bevattning måste därför avsaltas innan det når åkrarna. Det andra området är rening av industriellt avloppsvatten och det tredje är mjukgörning av hårt vatten, säger han.

Avsalt grundades 2019 av forskaren Niels Boon, tillsammans med Mohamad Takwa och Kushagr Punyani. De senare två ligger tillsammans även bland annat bakom nyligen noterade Spermosens och Thyrolytics, som tillsammans med Viraspec förvärvats av börsraketen Aegirbio. Mohamad Takwa är medgrundare av både Viraspec och Aegirbio, liksom Bioextrax – en annan lundensisk börssuccé.

Sara Nkwe Assarsson

Vattenreningsföretaget Avsalt tar in tio miljoner kronor för att ta nästa steg mot industrialisering av sin avsaltningsanläggning. Samtidigt rekryteras flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.