torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Andra potentiella miljardaffären för Diaprost

|  ,
|  

Lundabolaget Diaprost har skrivit ett exklusivt licensavtal rörande sin antikropp hu5A10 med australiensiska bioteknikbolaget Radiopharm Theranostics. Antikroppen är tänkt att användas för avbildning och behandling av metastaserad prostatacancer. Avtalet kan vara värt upp till 125 miljoner amerikanska dollar – över en miljard kronor.

Förra året sålde Diaprost alla rättigheter till sin första antikropp h11B6 – även den mot prostatacancer – i en affär värd upp till 103 miljoner amerikanska dollar till ett stort läkemedelsbolag som de inte avslöjat namnet på. Det projektet är för tillfället i en fas 1-studie.

– Det är rätt så fantastiskt, blixten slår ju inte ner två gånger på samma ställe men nu har det hänt igen. Förra gången gjorde vi en av de största affärerna i Sverige och nu har ett litet Lundabolag gjort det igen, säger Diaprosts vd Johan Drott till Rapidus.

Området radioterapi för diagnostik och behandling som detta handlar om är enligt Johan Drott väldigt hett just nu. Ägaren till Radiopharm Theranostics, Paul A Hopper, är en välkänd bioteknikprofil i Australien som har samlat ihop flera andra projekt inom samma område.

Radiopharm Theranostics har i och med avtalet exklusiv rätt till att utveckla och kommersialisera en behandling för metastaserande prostatacancer, där det i dag finns stora medicinska behov. Förskottsbetalningar och tidiga betalningar på tio miljoner dollar är en del av ett finansiellt paket som under avtalets löptid kan överstiga 125 miljoner dollar, om alla utvecklings- och regulatoriska mål uppfylls.

Antikropparna ska ta med sig radioisotoper till tumörerna och bestråla dessa lokalt i vävnaden. Om en annan isotop används kan avbildningar göras av tumörerna för att utvärdera hur väl patienten kan tänkas svara på behandlingen. Projektet grundar sig på forskning av bolagets medgrundare David Ulmert, läkare och forskare vid Lunds universitet. Diaprost har tagit fram antikroppen, utvecklat den och forskare inom akademin har visat i djurmodeller att den fungerar bra.

Hur kommer det sig att ni har lyckats så bra?

– Projektet bygger på världsledande forskning och dessutom har vi haft ett visst mått av tur. Vi hade ett antal intressenter till projektet och landade i att Radiopharm Theranostics kan lyckas bäst med projektet. Paul A Hopper har rekryterat en väldigt stark organisation, säger Johan Drott.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Diaprost har skrivit ett exklusivt licensavtal rörande sin antikropp hu5A10 med australiensiska bioteknikbolaget Radiopharm Theranostics. Antikroppen är tänkt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.