lördag 20 april 2024

inloggad som

Munfilm nära USA-lansering

|  
|  

Det amerikanska patentverket har beviljat AcuCorts patentansökan för bolagets munfilm med substansen dexametason. Patentet är det andra i USA för AcuCorts läkemedel IsiCort och tar bolaget ett steg närmre lansering.

– Vi har sedan tidigare ett patent som täcker teknologin och nu har vi fått det andra patentet som ska skydda produktionen. Det är vi jätteglada för, och det är viktigt i den här branschen, man kan likna det vid livrem och hängslen, säger AcuCorts vd Jonas Jönmark till Rapidus.

Produkten är en snabblöslig munfilm att lägga på tungan, baserad på en kortisonsubstans. Den ska användas främst för behandling av svåra och akuta allergiska reaktioner, krupp hos barn samt för biverkningar vid cellgiftsbehandling.

En nationell ansökan godkändes av det svenska Läkemedelsverket i oktober 2020 och i februari 2021 utökades godkännandet för behandling av patienter med covid-19 som behöver kompletterande syrebehandling. Just nu är bolaget mitt uppe i en förberedelse för en ansökan för att få marknadstillstånd i USA.

– Vi ska därför inom kort ha ett möte med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. På samma gång har vi en långtgående dialog med olika läkemedelsföretag i USA, och även i andra delar av Europa och Norden.

AcuCort, som är noterat på Spotlight Stock Market, har nu siktet inställt på kommersialisering och hoppas komma ut på marknaden snarast.

– Just nu finaliserar vi de sista pusselbitarna som måste hamna på plats, och vi siktar på kommersialisering inom de kommande månaderna. Vi har ett starkt team med god erfarenhet och jag ser fram emot hösten och vintern då det kommer hända väldigt mycket för vår del, säger Jonas Jönmark.

Julia Eriksson

Det amerikanska patentverket har beviljat AcuCorts patentansökan för bolagets munfilm med substansen dexametason. Patentet är det andra i USA för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.