fredag 23 februari 2024

inloggad som

Stratiteq förvärvas av tjeckisk koncern

Tjeckiens största koncern inom kommunikationsteknik och IT, Aricoma Group, köper Stratiteq i ett krafttag för att växa i Skandinavien. För Malmöbolaget innebär det gasen i botten. 

– Våra planer ändras egentligen inte, vi kommer att fortsätta jobba med strategin som vi satt igång för att fortsätta växa. Aricoma tror på den strategin och förvärvet kommer hjälpa oss att förverkliga målen och accelerera, säger Frank Hennekens, Stratiteqs vd. 

Köpeskillingen vill inte parterna avslöja, men Stratiteqs styrelseordförande Johan Ahlkvist säger att han och hans tre medgrundare – Jan Landelius, Peter Rundberg och Marcus Classon som tillsammans varit Stratiteqs huvudägare sedan starten – är nöjda med affären. 

– Vi är väldigt nöjda med de villkor vi fick. Det är många som närmat sig oss genom åren med erbjudanden om förvärv. Men det fanns aldrig ett annat, högre syfte än att byta namn och logga på dörren. Här har vi däremot hittat en fin väg fram för bolaget och alla oss anställda, säger han. 

Det som tilltalade grundarna med Aricoma Group var framför allt koncernens internationella närvaro. Aricoma sysselsätter cirka 3.000 personer vid sina 15 europeiska kontor med kunder på över 20 marknader. Koncernens bolag har sammanlagda intäkter på över 340 miljoner euro. Aricoma ägs av det internationella investeringsbolaget KKCG Group, som har ett sammanlagt bokfört värde på över sju miljarder euro och tjeckiska profilen Karel Komárek vid rodret. 

– Jag ser fram emot att vara med på den här nya resan med fler internationella inslag och nya muskler. Vi (grundarna) fortsätter med våra roller i bolaget, vi gillar ju Stratiteq och vill att det ska gå bra. För mig är det som ett tredje barn, säger Johan Ahlkvist. 

Stratiteq har i dag strax över hundra anställda och planerar att växa till närmre 150 till slutet av 2022. Årets omsättning går enligt Ahlkvist mot en rekordnotering på 160 miljoner kronor. 

Emiliano Strauss

Tjeckiens största koncern inom kommunikationsteknik och IT, Aricoma Group, köper Stratiteq i ett krafttag för att växa i Skandinavien. För […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.