torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Nytt kapital till smarta livsmedelsetiketter

|  
|  

För att komma ett steg närmre marknaden stängde Lundabaserade Innoscentia nyligen en investeringsrunda på fem miljoner kronor.

– Investerarna är nya affärsänglar och den nya investeraren Tiki Invest. Vi är inne i slutfasen av produktutvecklingen av vår produkt, vår analoga etikett, så pengarna läggs framförallt där, säger Erik Månsson, vd på Innoscentia.

Bolaget har utvecklat en patenterad teknik för livsmedel – en sensorbaserad matetikett som läser av färskheten i livsmedel. Etiketterna mäter med hjälp av gasutvecklingen i förpackningen livsmedlets faktiska färskhet.

På samma gång som företaget utvecklar sin produkt gör man sig redo för industrialiseringsfasen som Innoscentia tagit sig in i det senaste halvåret. Valideringstester och certifiering står först på tur och sker under hösten. Därefter väntar en period av pilottester.

– Pilottesterna kommer att inledas i början på nästa år med syftet att testa att etiketten fungerar i en större skala och även för att göra den så slutkonsument-vänlig som möjligt. Planen är att därefter skala upp företaget.

När Rapidus i våras pratade med Erik Månsson berättade han att det var en kapplöpning till marknaden. Läget är nu, ett halvår senare, ungefär detsamma.

– Kommersialiseringsarbetet kommer inledas när vi genomfört pilottesterna och vi hoppas se de första etiketterna på marknaden under nästa år, säger han.

Julia Eriksson

För att komma ett steg närmre marknaden stängde Lundabaserade Innoscentia nyligen en investeringsrunda på fem miljoner kronor. – Investerarna är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.