lördag 4 maj 2024

inloggad som

Tunga kryptoinvesterare går in i Helsingborgsbolag

|  
|  

Helsingborgsbolaget MarbleChain, som lanserat kryptospelet MarbleCards, köpte domänen Meme(.com), fick investerarnas intresse och samlade in åtminstone fem miljoner dollar till projektet. Tanken är att skapa en community och auktionssida för memes, samtidigt som de lanserar sin egen kryptovaluta.

Internetfenomenet memes med en bild eller video med tillhörande text – gärna med komiskt innehåll – sprids snabbt ofta i olika variationer. Non-fungible tokens (NFT) kan beskrivas som en digital pollett som liksom kryptovalutor bygger på blockkedjeteknik. Systemen skapar en unik digital kod för varje pollett som alla hänger samman i och skyddas av hela blockkedjan.

NFT används bland annat för att ge digitala konstverk ett värde då de kan verifieras, köpas och säljas likt traditionell konst. Tanken med Meme.com är att det ska bli ett sätt att värdera och handla med memes.

– Värdet mäts inte på något bra sätt i dagsläget, vi ska mäta och visa det, säger Mattias Tyrberg till Rapidus.

Han och Johan Unger, båda med en bakgrund på IT-bolaget Strossle, ligger bakom projektet som hamnade mitt i hajpen av NFT när de tog in pengar från investerare.

– Jag och Johan tittade på olika blockkedjetekniker när vi var på Strossle, det funkade inte där så vi köpte ut projektet till vårt bolag MarbleCard. I och med det kom vi fram till att skulle kunna köpa in sig i olika typer av memes. Sedan blev det en vansinnig hajp kring det, säger Mattias Tyrberg.

Vad betalade ni för domänen Meme(.com)? 

– Jag vill inte kommentera det, men det kan säkert finnas på nätet. Det är en person som har haft det sedan 1994, så han gjorde sig i alla fall en peng på det.

Enligt digitala marknadsplatsen Escrow, där domänen fortfarande annonseras till försäljning, är acceptpriset 1,25 miljoner dollar. Minst fem miljoner dollar, strax över 41 miljoner kronor, fick de från kända kryptoinvesterare som ska hjälpa dem att bygga sidan Meme(.com) och driva den vidare. Några av investerarna är Digital Finance Group, Outlier Ventures, Morningstar, Blockhype och Spark Digital Capital.

– Rent konkret så vill vi bygga en plattform som upptäcker meme-trender tidig, där man kan läsa om memes och där det ska finnas communities kring dem. Medlemmar i dem kan få olika NFT:s, vinster av konstverken, när de hjälper till att sprida eller skapa memes, säger Mattias Tyrberg.

De närmaste veckorna släpper företaget även den nya kryptovalutan Memecoin, som är en del av det nya konceptet. Senare under sommaren väntas premiär på plattformen. I nuläget jobbar mellan tio och 15 personer i bolaget, både i Sverige och utomlands. Bolaget Meme Limited, som är dotterbolag till MarbleCards, är beläget i Gibraltar på grund av restriktioner kring kryptovalutor.

– Det är inte bara i Sverige, man kan knappt arbeta med detta i något europeiskt land då man är rädd för kryptovalutor. Men vi har försökt göra det så mycket vi kan i Sverige, så att skatter och sådant går tillbaka hit.

Mette Carlbom

Helsingborgsbolaget MarbleChain, som lanserat kryptospelet MarbleCards, köpte domänen Meme(.com), fick investerarnas intresse och samlade in åtminstone fem miljoner dollar till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.