fredag 23 februari 2024

inloggad som

Blominnovatörer växlar upp

|  
|  

OptiFreeze, som planerar en namnändring till OptiCept Technologies, startar ett samarbete med Axfood och Dagab för att förlänga hållbarheten på rosor och minska svinnet av snittblommor.

– Det här är det första samarbetet i stor skala. Vi har redan blommor ute i handeln i Skåne, där vi fått goda resultat när det kommer till hållbarheten. Nu får vi chans att se resultat utifrån ett svinn-perspektiv också. Sedan kan vi i ett senare steg se resultatet och mäta effekten både ur ett miljöperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv, säger vd Ulf Hagman på OptiFreeze.

OptiFreeze använder en patenterad metod där rosorna behandlas genom att stärka och bygga upp dem, så de får minst 50 procent längre hållbarhet i konsumentledet. En särskild vakuumteknik gör att växten får in mer fukt och näring i bladen och stjälken än vid vanlig vattning. Ulf Hagman jämför med hållbarheten på färskvaror och det matsvinn som uppstår när varor slängs i orimliga mängder. Samma logik kan användas på blomsvinnet.

– Det är viktigt och roligt för oss att få till ett samarbete där vi testar vår produkt. Vi har tagit fram den här tekniken och är nu redo att konkretisera den och få den verifierad. Framöver hoppas vi på fler liknande samarbeten där vi kan göra gott för både människor och miljö, säger han.

Julia Eriksson

OptiFreeze, som planerar en namnändring till OptiCept Technologies, startar ett samarbete med Axfood och Dagab för att förlänga hållbarheten på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.