torsdag 25 april 2024

inloggad som

Blominnovatörer växlar upp

|  
|  

OptiFreeze, som planerar en namnändring till OptiCept Technologies, startar ett samarbete med Axfood och Dagab för att förlänga hållbarheten på rosor och minska svinnet av snittblommor.

– Det här är det första samarbetet i stor skala. Vi har redan blommor ute i handeln i Skåne, där vi fått goda resultat när det kommer till hållbarheten. Nu får vi chans att se resultat utifrån ett svinn-perspektiv också. Sedan kan vi i ett senare steg se resultatet och mäta effekten både ur ett miljöperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv, säger vd Ulf Hagman på OptiFreeze.

OptiFreeze använder en patenterad metod där rosorna behandlas genom att stärka och bygga upp dem, så de får minst 50 procent längre hållbarhet i konsumentledet. En särskild vakuumteknik gör att växten får in mer fukt och näring i bladen och stjälken än vid vanlig vattning. Ulf Hagman jämför med hållbarheten på färskvaror och det matsvinn som uppstår när varor slängs i orimliga mängder. Samma logik kan användas på blomsvinnet.

– Det är viktigt och roligt för oss att få till ett samarbete där vi testar vår produkt. Vi har tagit fram den här tekniken och är nu redo att konkretisera den och få den verifierad. Framöver hoppas vi på fler liknande samarbeten där vi kan göra gott för både människor och miljö, säger han.

Julia Eriksson

OptiFreeze, som planerar en namnändring till OptiCept Technologies, startar ett samarbete med Axfood och Dagab för att förlänga hållbarheten på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.