lördag 18 maj 2024

inloggad som

Omstöpt jurist-AI accelerar

|  
|  

Branschen för legal-tech har vuxit snabbt de senaste åren. Malmöbolaget Legly är en del av utvecklingen och ser en ökad efterfrågan på tjänsterna. Efter att ha värvat sina första kunder, har de fått in flera tunga namn i styrelsen och ska dubbla antalet anställda det närmaste året.

Bolaget bytte både affärsidé och namn när de lämnade inkubatorn Minc. I stället för att matcha jurister med kunder är det robotarna som visat sig vara mest intressant för kunderna. Legly har tagit fram ett AI-verktyg som ska underlätta granskningar av komplicerade avtal. Från början riktade de in sig på mindre uppstartsbolag men behovet visade sig finnas på annat håll.

– Framförallt var det mer fart på större bolag som inte har bolagsjurister, där säljarna kanske själva får gå igenom det, säger Per Axberg, medgrundare och vd på Legly.

Nu blir Legly kontaktade av bolag som ser ett behov och målet är att anställa fler för att möta efterfrågan. Inom ett år ska se ha dubblerat antalet anställda, från nuvarande fem personer till tio. I början av året kom Avanzagrundaren Stefan Mahlstein in i styrelsen och som delägare tillsammans med Lars Appelstål, Ory Weihs och Thomas Skoglund.

Tjänsten ska hjälpa säljare och inköpare att navigera i komplicerade juridiska avtal så att det stämmer med regelverk, riktlinjer och inte blir för kostsamt i längden. Per Axberg påpekar dock att tekniken ska ses som ett instrument och inte är tänkt att ersätta jurister.

– En robot kan alltid gå igenom att avtal snabbt och strukturerat. Roboten letar efter saker som ansvarsbeskrivningar, garantier, prisstrukturer, allt som kan ha en kostnad på bottenlinjen. Men en människa förstår avtalet och känner kunden bättre, säger han.

Mette Carlbom

Branschen för legal-tech har vuxit snabbt de senaste åren. Malmöbolaget Legly är en del av utvecklingen och ser en ökad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]


  • Nytt kapital till jurist-AI

    Malmöbolaget Legly, som utvecklar en jurist-AI, har tagit in två miljoner kronor från investerare för att öka marknadsföringen. Bolaget har […]