måndag 29 april 2024

inloggad som

Vindkraftsinnovatörer tar ett steg tillbaka

|  
|  

Lundabolaget Winfoor går tillbaka till ritbordet med sina egenutvecklade turbinblad till vindkraftverk, Triblade, efter testkörningar i medelstor skala.

Tanken var att ganska snart efter testkörningarna gå upp till full skala och testa 80 meter långa blad, som kan ge fem megawatt i effekt. Därefter var planen att försöka ta in riskkapital för att gå vidare, men nu väntar istället mer datorsimuleringar.

– Detta är en bransch där utveckling tar lång tid. Jag tror vi behöver nästa år på oss också innan vi tar nästa steg, säger Rikard Berthilsson, bolagets vd, som är en av grundarna till Axis-ägda Cognimatics.

Winfoors design bygger på fackverksprincipen med tre blad ovanpå varandra, i stället för ett solitt blad, för att hålla nere vikten. Materialet är stål. Hittills har bolaget inte tagit in externt kapital utan utvecklingen drivs med forskningsanslag från bland andra EU och Mistra. Bolaget samarbetar även med LTH i Lund och ståljätten SSAB.

– Fördelen med Triblade är en radikalt förbättrad prisbild. Vi använder mindre mängd material och frakten kan ske i moduler. Dessutom är stålet återvinningsbart. Andra leverantörer använder kompositmaterial, återvinning av uttjänta vindturbinblad är en växande utmaning, säger Rikard Berthilsson.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Winfoor går tillbaka till ritbordet med sina egenutvecklade turbinblad till vindkraftverk, Triblade, efter testkörningar i medelstor skala. Tanken var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.