söndag 25 februari 2024

inloggad som

Amniotics börsnoteras i sommar

|  
|  

Lundaföretaget Amniotics noteras på First North i sommar och räknar med att samtidigt ta in mellan 50 och 100 miljoner kronor. Kapitalet ska framför allt användas till kliniska studier av företagets stamcellsbehandling för covidpatienter som fått allvarliga lungskador.

– Hur snabbt vi kan komma ut på marknaden handlar helt om de kliniska studierna, det är den dyraste delen av utvecklingen av en ny behandling. Förhoppningsvis kan vi få villkorade godkännanden just för covidbehandlingen så det går snabbare, säger Amniotics vd Kåre Engkilde till Rapidus.

Börsplanerna är allt annat än nya för Amniotics. Första gången det var aktuellt var redan hösten 2018, då företaget fortfarande hette Longboat Explorers. Kåre Engkilde hade ännu inte rekryterats då, men berättar om hur företaget bytt fokus sedan dess.

– Vi har pratat om det länge, men valde att fokusera på att bygga vår egen tillverkning så det tog längre tid att nå kliniska studier. Nu är fabriken redo att utveckla medicinska preparat från olika stamcellslinjer, samtidigt som vi kan tjäna pengar på att utföra specifika uppgifter åt andra. Jag tror att vi är ensamma i Norden om det, säger Kåre Engkilde.

Inför börsnoteringen har också en rad nya profiler rekryterats till styrelsen. Storägaren Christer Fåhraeus lämnar över ordförandeskapet till danske Peter Buhl Jensen, som bland annat fört Oncology Venture till börsen. Ingrid Atteryd Heiman, Christopher Bravery och Frederik Tiberg är också nya i styrelsen.

– Med de rekryteringarna är vi redo för börsen. På några års sikt ska vi kunna ha flera produkter nära marknaden när de kliniska studierna bevisat värdet. Behandlingsmetoden är inte begränsad till covid-19 utan kan breddas till många fler områden, säger Kåre Engkilde.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Amniotics noteras på First North i sommar och räknar med att samtidigt ta in mellan 50 och 100 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.