måndag 13 maj 2024

inloggad som

Tre frågor till börsaktuella dLabs vd

|  ,
|  

Erik Severin är vd för Dlaboratory eller dLab som ska noteras på First North i april. Bolaget har utvecklat en teknik som kan analysera stora mängder mätdata från elkraftstationer för att förhindra strömavbrott och förbättra elkvaliteten.

Varför väljer ni att notera bolaget?

– Vi har beslutat att vi ska fortsätta öka marknadsaktiviteterna i snabb takt. Vår utmaning är att göra bolaget och våra lösningar synliga, och för det behöver vi kapital. Vår mjukvaruplattform säljer vi som en prenumerationstjänst. Vi är ett litet bolag, 13 anställda, och vår strategi är att knyta an till samarbetspartner på andra marknader än den svenska. Våra kunder, som exempelvis kraftbolagen, behöver utvärdera våra lösningar och det tar tid för dem att bestämma att använda vår teknik.

Hur mycket kan ert bolag växa?

– Tekniken är global – i stora stycken fungerar elmarknaden på samma sätt över hela världen – och digitala analystjänster ligger i tiden. Finns det aktörer som vi vill samarbeta med så är det få marknader som vi inte är öppna för. Vi har lösningar som vi vet fungerar och vågar leverera långt hemifrån via samarbetspartner. Tekniken går att skala upp snabbt.

Vad gör ni just nu?

– Vi utvecklar och lanserar nya applikationer och fortsätter aktivt med sälj- och marknadsarbetet. Första pilotprojektet i Finland genomfördes förra året helt digitalt från sälj till igångsättning, vilket kändes märkligt men har gått utmärkt. I år har vi knutit till oss en partner i USA och i Indien söker vi en samarbetspartner på initiativ av Energimyndigheten, inför en kommande utlysning. Vid nyemissionen, 52 miljoner kronor, i samband med noteringen växte vi från 65 till 750 aktieägare. Det gläder oss att även den allmänna finansmarknaden har visat ett stort intresse för vår teknik.

Elisabet Ottosson

Erik Severin är vd för Dlaboratory eller dLab som ska noteras på First North i april. Bolaget har utvecklat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.