torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånsk vårdtjänst i samarbete med nätläkare

Startupföretaget Cross Technology Solutions lanserar ett samarbete med nätläkaren MediCheck som ska ge 250 specialistläkare tillgång till Cross Technologys plattform LifePod. Lundabolaget ska nu också ta in totalt 50 miljoner kronor i två nyemissioner.

I den första rundan ska de ta in två miljoner euro och därefter tre miljoner. De riktar sig till både internationella och svenska investerare, planen är att stänga den andra rundan inom mindre än tolv månader.

– Syftet är att skapa en ekonomisk plattform för expansion. Vi satsar stenhårt nu och kommer att fokusera mycket på partnerskap. Medicheck är först ut och vi har fler avtal på gång, även med internationella spelare. Vår strategi för internationalisering är att följa med kunderna utomlands, säger Dag Westberg, marknadschef på Cross Technology Solutions och tidigare investeringschef på Minc. 

LifePod är en e-hälsoplattform för distanssjukvård av långvariga eller kroniska sjukdomar som kräver kontinuerlig uppföljning. Den är ett beslutsstöd och kan – till exempel med hjälp av data från sensorer – identifiera och prioritera de mest vårdbehövande patienterna. Så är bolagets vision att avlasta vården genom att kunna flytta hem fler kroniskt sjuka patienter. 

– Det är en konkurrensfördel. Många andra fokuserar på en eller några få patientgrupper, men sen blir det tufft för vården med en massa olika digitala lösningar för alla diagnoser. En multisjuk patient ska inte behöva ha olika tekniska lösningar beroende på vilken kroppsdel det handlar om. Vår plattform är som en legoplatta där du enkelt kan lägga på klossarna för varje diagnos, säger Dag Westberg. 

Cross Technology Solutions grundades redan 2004 av vd:n Thomas Bergqwist som lett utvecklingen av LifePod. Till en början var det ett konsultbolag men 2012 gjordes Cross Technology om till ett produktbolag. Detta i samband med att Thomas Wiklund, som bland annat är delägare på Small Cap Partners, gick in i bolaget. Han är i dag största ägaren i Cross Technology Solutions genom Dendera Holding. 

2017 prisades Lundabolaget på Swedish Mobile Awards och 2019 vann de eHealth Award på Vitalis-mässan.

– Det har varit en lång och tuff resa, Thomas Bergqwist var ute och missionerade om det här redan innan den första Apple-telefonen släpptes. I dag börjar vi se resultatet, säger Dag Westberg. 

Emiliano Strauss

Startupföretaget Cross Technology Solutions lanserar ett samarbete med nätläkaren MediCheck som ska ge 250 specialistläkare tillgång till Cross Technologys plattform […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.