fredag 26 april 2024

inloggad som

Munfilm mot epilepsi får finansiering

|  
|  

Uppstartsbolaget Swipp tar in 7,8 miljoner kronor för att slutföra pågående studier av en munfilm mot epilepsikramper samt starta upp två nya munfilmsprojekt. Gemensamt för projekten är att bolaget använder redan godkända substanser i ny beredning som en munfilm,vilket ska vara enklare att använda än existerande produkter.

Den första produkten är en munfilm med ämnet midazolam som hjälper vid epilepsikramper. En munfilm är ett tunt snabblösligt blad som är enklare att ta vid krampanfall än exempelvis tabletter.

– Den aktuella studien som just nu utvärderas är en pilotstudie med friska frivilliga där vi ska ser hur substansen fördelas och bryts ner i kroppen. Vår bild efter diskussioner med myndigheter är att produkten därefter endast behöver genomgå en beslutsgrundande studie som bevisar likhet med referensprodukten på friska frivilliga innan den kan godkännas som läkemedel, säger Bengt Westrin, bolagets vd och medgrundare.

I bolagets planering ingår även att starta upp två nya projekt, varav ett är ett veterinärmedicinskt projekt. Delägarna siktar på att notera bolaget under nästa år. I nyemissionen deltog de flesta av de tidigare ägarna, men också åtta nya delägare, bland andra Linda och Rickard Grann som leder assistansbolaget Jengla Omsorg, samt Mohammad Takwa, Lundaentreprenör som startat flera bolag inom life science.

Swipp grundades 2017 av Christer Sjögren, docent inom farmakologi, och Bengt Westrin och har sin bas på Medicon Village i Lund. Företaget tog in 4,5 miljoner kronor i höstas från bland andra Håkan Lagerberg, vd och delägare till Malmöbaserade Swedencare. Swipps största delägare är den franska läkemedelsproducenten AdhexPharma.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Swipp tar in 7,8 miljoner kronor för att slutföra pågående studier av en munfilm mot epilepsikramper samt starta upp två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.