söndag 4 juni 2023

inloggad som

Special: Gör er redo för startskottet!

Januari 2021. Malmös gator ser ut som en blandning mellan Stephen Kings ”The Stand” och Skövde en tisdagskväll. Konkursstatistiken skjuter återigen i höjden, liksom arbetslösheten. Till och med nationalidolen Anders (all makt åt) Tegnell (vår befriare) har fått sin gloria på sned. Ändå finns det företag som kör på som vanligt, ja till och med tar i från knäna och satsar så mycket de bara kan. Är de inte riktigt kloka? Kanske inte, men det är de som kan och vågar satsa som kommer först ur startblocken när pandemin är över.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tjuvstartare

Ibland blir jag glad av att läsa Rapidus nyhetsflöde, inte bara för att skrävla om att vi var först med något, utan för själva nyheterna. Att läsa om arkitekturkongressens planer att samla mellan 10.000 och 15.000 människor i Köpenhamn känns svindlande när det diskuteras om verkligen åtta (8) deltagare får vara på samma yta utan att ha rymddräkter på sig. Bara årtalet 2023 framstår som rena utopin. Ska inte det hemska 2020 vara för evigt, alltså? Det har ju liksom bara fortsatt in i 2021, enda skillnaden är att USA:s nu före detta president inte skriker I VERSALER på Twitter dygnet runt längre utan är förvisad till att skriva rasande recensioner om billiga strumpor på Amazon.

Det finns ett liv efter corona och de offensivt lagda planerar redan för det genom att köra på som om smittan inte fanns. I slutet av 2020 tog inRiver, som nästan är granne med Rapidus lilla krypin i Malmö, in 285 miljoner kronor för att expandera. I måndags satte de sprätt på hälften på en gång genom att köpa på sig sin Stockholmsbaserade branschkollega Details Merchandising Online.

Okej, säger vän av ordning (denna klassiska insändarsignatur), men det är ju e-handel. Det är ju klart att e-handel går bra när det inte går att komma ut i affärerna!

Jo, fast det är inte bara e-handelsbolagen som är på hugget. De traditionella IT-konsulterna fortsätter också att anställa, åtminstone de lite större som jag pratat med i veckan. Exempelvis Lime Technologies, som numera huserar på midcap-listan, har ökat personalstyrkan mer än vanligt under skitåret 2020. Kvartalsresultaten (till och med Q3) pekar också rätt i ett läge där branschen för en gångs skull ligger runt noll.

Det innebär att Lime, och alla andra som rekryterar när det för en gångs skull inte är lika omöjligt att hitta kodknackare, går ur krisen med större marknadsandelar. Bättre förutsättningar i en bransch, som kunde anställa en normalbegåvad katt för att kliva på tangentbordet under hela 10-talet, går inte att hitta.

På vårdsidan har inte Joint Academy med den dubble 34an Jacob Dahlberg i spetsen hunnit göra av med sina 200 miljoner som bland andra Kinnevik sköt in i höstas. Än. Men den internationella offensiven för den digitala artrosbehandlingen kommer att kosta vartenda öre och en hel del till.

Förresten, om du inte sett Jacob Dahlberg och övriga 34or i Rapidus och PwC:s presentation av årets skånska stjärnskott så passa på att göra det här. Om du redan sett den, se den en gång till.

Men krisbranscherna över alla andra då? Ska hotell och restauranger som inte har några kunder alls satsa sig ur krisen, menar du? Ja, men på kreativa sätt! Pembert & Gustafsson, som bland annat driver Rapidus ständiga festställe Lokal 17 i Malmö, kör digitala matlagningsevent med hemlevererade råvaror. Samtidigt har Grand i Lund gjort om den anrika Piratensalen till en hybridmötesplats som tar emot fysiska besökare samtidigt som eventet streamas. Så jodå, det går!

Vad som inte går är att sitta på händerna, skrika som fågelungar efter statsbidrag och fantisera om att hela ens marknad finns kvar när pandemin är över. Det gör den inte. Den har stuckit iväg med några som vågade i stället.

Coronatiden har ett slut, även om vi inte vet när startskottet för post-covid-sprinten går. Ned i startblocken med er! Klara… färdiga…

Januari 2021. Malmös gator ser ut som en blandning mellan Stephen Kings ”The Stand” och Skövde en tisdagskväll. Konkursstatistiken skjuter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl