tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Rivstart för ProstaLunds nya vd…

Bara dagar efter att entreprenören Johan Wennerholm tillträdde som tillförordnad vd fick First North-bolaget ProstaLund ett efterlängtat studieresultat som fick kursen att rusa. Nu ska de satsa på försäljning i Norden till att börja med. 

– Solen och månen stod rätt för en gångs skull. Börskursen påverkar inte hur vi jobbar, vi har en mycket tydlig plan sedan 2018 som vi kör på. ProstaLund har en fantastisk potential men har inte riktigt lyckats visa det tidigare. Alla studier visar att vår metod är minst lika effektiv som kirurgi och mer kostnadseffektiv. Det senaste resultatet säger dessutom att patienter som använder vår metod har klart lägre risk att drabbas av prostatacancer, säger Johan Wennerholm till Rapidus. 

Bolaget har utvecklat en värmebehandling mot godartad prostataförstoring som traditionellt behandlas kirurgiskt. Fördelarna med ProstaLunds behandling ska, utöver kostnadseffektiviteten, bland annat vara att förfarandet går snabbt så att vårdköerna kan kortas och att patienten slipper operation med alla dess biverkningar. 

– Det är fullt fokus på Norden nu, vår metod ska bli den primära i regionen. Den är minst lika säker som kirurgi och vår hypotes är att vi dödar cancerceller med vår behandling, eftersom cancercellerna är känsliga för värme, säger Johan Wennerholm, säger Johan Wennerholm. 

2019 startade han, tillsammans med Trialbee-grundarna Jonas Billing och Tobias Folkesson, bolaget Urethra Medical & Care in Sweden. Det skulle marknadsföra ProstaLunds behandling och tillhandahålla en plattform där patienter kan boka behandlingen hos privata kliniker. Det projektet ligger nu på is när Wennerholm tagit över rodret i ProstaLund. 

– Allt är klart med Urethras plattform och vi har bevisat att den fungerar. Men bolaget har fått stryka lite på foten nu sedan pandemin satte igång, säger Johan Wennerholm. 

Emiliano Strauss

Bara dagar efter att entreprenören Johan Wennerholm tillträdde som tillförordnad vd fick First North-bolaget ProstaLund ett efterlängtat studieresultat som fick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad