lördag 3 juni 2023

inloggad som

Lundastudent gör proteinpulver av syrsor

|  
|  

Den 27 oktober 2020 blev det lagligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige. På VentureLab, Lunds universitets inkubator för studenter med affärssidéer, sitter italienska Claudia Manzo och verksamheten Entomovis, som håller på att ta fram ett proteintillskott baserat på syrsor. 

– Jag valde att börja med de här syrsorna eftersom de innehåller den största andelen protein som jag kunde hitta, 60 procent. Hittills har jag beställt dem från Storbritannien men på lång sikt är planen att odla dem på egen hand, säger Claudia Manzo till Rapidus. 

Hennes första produkt ska bli ett proteinpulver som hon ska använda för att framställa proteinbars. Hon har varit igång med idén sedan 2017 och driver den själv med hjälp av Tillie Johansson som är affärsutvecklare på VentureLab. Claudia Manzo säger att det i dag finns många europeiska företagare som börjat specialisera sig på att odla insekter för konsumtion. 

– När jag började med detta hade jag ingen praktisk kunskap, så jag har fått laborera mig fram till olika recept. Jag är ju egentligen kulturanalytiker och fokuserar på frågor om hur jag kan förändra synen på insekter som en ingrediens i mat. Jag tror inte vi är redo att börja äta hela insekter och satsar därför liksom många andra på att ta fram ett proteinpulver först, säger Claudia Manzo. 

Emiliano Strauss

Den 27 oktober 2020 blev det lagligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige. På VentureLab, Lunds universitets inkubator för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl