torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Lundastudent gör proteinpulver av syrsor

|  
|  

Den 27 oktober 2020 blev det lagligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige. På VentureLab, Lunds universitets inkubator för studenter med affärssidéer, sitter italienska Claudia Manzo och verksamheten Entomovis, som håller på att ta fram ett proteintillskott baserat på syrsor. 

– Jag valde att börja med de här syrsorna eftersom de innehåller den största andelen protein som jag kunde hitta, 60 procent. Hittills har jag beställt dem från Storbritannien men på lång sikt är planen att odla dem på egen hand, säger Claudia Manzo till Rapidus. 

Hennes första produkt ska bli ett proteinpulver som hon ska använda för att framställa proteinbars. Hon har varit igång med idén sedan 2017 och driver den själv med hjälp av Tillie Johansson som är affärsutvecklare på VentureLab. Claudia Manzo säger att det i dag finns många europeiska företagare som börjat specialisera sig på att odla insekter för konsumtion. 

– När jag började med detta hade jag ingen praktisk kunskap, så jag har fått laborera mig fram till olika recept. Jag är ju egentligen kulturanalytiker och fokuserar på frågor om hur jag kan förändra synen på insekter som en ingrediens i mat. Jag tror inte vi är redo att börja äta hela insekter och satsar därför liksom många andra på att ta fram ett proteinpulver först, säger Claudia Manzo. 

Emiliano Strauss

Den 27 oktober 2020 blev det lagligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige. På VentureLab, Lunds universitets inkubator för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.