torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Hög efterfrågan på Bioras 25-åriga produkt

|  
|  

Medeonbolaget Bioras tandlossningsprodukt Emdogain är mer framgångsrik än någonsin. Efter 25 år på marknaden slog produkten åter globalt försäljningsrekord, uppger bolagets vd Brian Boyd.

– De senaste åren har produkten börjat användas även vid andra indikationer än tandlossning, som exempelvis vid tandkirurgi för att påskynda sårläkning i munnen, säger Brian Boyd som en av förklaringarna till ökningen.

Emdogain är en gel som består av ett speciellt protein. När den läggs vid tandköttet luras kroppen att skapa en stödstruktur mellan tand och käkben vid begynnande tandlossning. Produkten utvecklades på 1980-talet under ledning av Stina Gestrelius, en av Bioras grundare. För snart 20 år sedan köptes bolaget av schweiziska Straumann Group som är verksamt inom tandvårdsprodukter och har 7.000 anställda globalt.

Sedan dess har Biora blivit koncernens specialanläggning för stabilitetsstudier och tillverkning av biomaterialprodukter. De har i dag 35 anställda och Straumann har de senaste sex-sju åren investerat över 600 miljoner kronor i Bioras fabrik på Medeon, enligt Brian Boyd.

– Emdogain har använts för att behandla 2,5 miljoner patienter under den tid Straumann sålt produkten. Det finns ingen annan produkt som kan konkurrera med samma behandlingsmekanism. Försäljningen har ökat med tvåsiffriga procenttal varje år de senaste fem åren, säger produktchef Laurentiu Motoc, men vill inte avslöja någon summa.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Bioras tandlossningsprodukt Emdogain är mer framgångsrik än någonsin. Efter 25 år på marknaden slog produkten åter globalt försäljningsrekord, uppger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad