tisdag 30 april 2024

inloggad som

Kolla in 2020 års upplaga av 34orna!

|  

Nu har vi hållit er på halster tillräckligt länge. En hel vecka har ni fått leva med att Rapidus och PwC har pytsat ut några 34or här och några där, samtidigt som vi viftat med vår topp 5 framför era nyfikna ansikten som makrill framför redaktörskatten Stella. (Och hade ni haft en lika bönande blick som hennes hade jag förmodligen kapitulerat.)

Så för att se alla 34orna och intervjuer med våra fem i topp klickar ni bara här!

Av Niclas Lindstrand, Rapidus talangscout

Vårt filmteam Kristoffer Lindblad och Julia Eriksson har om vi får säga det själva (och det tänker vi!) gjort ett strålande jobb med att digitalisera ett koncept som skapades för att vara ett event. Men ett Rapidusevent är inte bara det som händer på scenen, det är möjligheten att träffa varandra inom nätverket också. Alltså valde vi och vår partner PwC tidigt i årets spånande att absolut inte direktsända de vanliga misstänkta som står på scenen utan att i stället leverera ett hopklippt koncept i högt tempo. Vi tycker att vi lyckades, vad tycker ni?

Och för en gångs skull tänker jag namedroppa så lite som möjligt – ni har ju redan kollat filmen innan ni läste vidare, eller hur? Men gör det då! Eller se den en gång till, det är den värd.

Annars heter det alltid i den Rapidus närliggande hårdrocken att den andra skivan är den svåraste. Debuten har man hur lång tid som helst på sig att utveckla, tvåan ska stressas fram för att följa upp en succé. (Detta är mest sant i teorin, lyssna bara på Led Zeppelin II eller Black Sabbaths Paranoid för att inse att det i praktiken är nys.)

Visst fanns det utmaningar, som det heter på ministerspråk, med att följa upp 34orna. Vi räknar inte den där sjukdomen, den är svår att ta personligt, men det fanns mycket annat att bestämma.

Vi gillade grundkonceptet, 34 personer till och med 34 års ålder. Vi var lika förtjusta i att kräva att de verkligen skulle ha gjort något. Alldeles för många som fått en häftig titel är det ungdomliga ansiktet utåt på trista arbetsplatser där de egentligen bara vänder samma papper som alla andra. De har bara inte gjort det lika länge (än). Och att fjolårets lista dominerades fullständigt av entreprenörer gillade vi bara – vi gillar ju entreprenörer.

Redan i fjol blev det fler än 34 namn trots att det fanns 34 platser på listan. Vem som har vilken titel i en litet startup är bara intressant för Bolagsverket, så vi splittade inte på radarpar. Därför trängs totalt 42 namn (Douglas Adams hade gillat det) på 34 platser.

Värre var det med nya hårklyverier som dök upp just för att det var andra året. Skulle man få vara topp fem två år i rad? Svar nej. Det kanske låter orättvist, men en stor funktion med 34orna är att få presentera nya stjärnskott och därför vill vi just sätta rampljuset på nya personer.

Nya ja. Många namn från fjolårets lista finns inte med på årets. Det finns olika skäl. Det enklaste är att vederbörande fyllt 35 och därmed är för gamla. (Lika bra att de vänjer sig, de kommer snart att vara för gamla för mycket, precis som vi andra.) Andra har lämnat rollerna som gjorde dem till stjärnskott och slutligen har vi de som blev utkonkurrerade.

För är det något som det skånska näringslivet är bra på så är det att producera nya stjärnor, med det dubbla fokuset på teknik och life science råder det aldrig brist på kreativa unga människor. Allra minst ett år som 2020, nära nog alla våra 34or har prövats och alla som är kvar på listan har hittat sätt att inte bara överleva, utan även att fortsätta växa.

Vad 2021 bjuder på vet vi inte. Det kanske är tur det, med tanke på 2020. (Nostrapidamus lär ta en titt i sin synnerligen opålitliga kristallkula inom kort.) Men vi kan lova att det kommer att finnas talanger – det kommer att finnas 34or!

Nu har vi hållit er på halster tillräckligt länge. En hel vecka har ni fått leva med att Rapidus och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad