måndag 15 april 2024

inloggad som

QGroup startar nytt bolag och affärsområde

|  ,
|  

TroniQ heter QGroups nya bolag som är koncernens första satsning inom mekatronik. Målet är att så snabbt som möjligt värva ett team på 20 konsulter som är specialiserade på mötet mellan mekanik och mjukvara.

– Vi har annars ganska mjukvarutunga specialiseringar i våra bolag. Det finns alltid någon ny komponent när vi startar nytt men detta är nog lite mer annorlunda än vanligt, med ett så hårdvarunära teknikbolag, säger Jon Carvell, QGroups vd och TroniQs ordförande.

De kommer ha sin bas på QGroups huvudkontor på Engelbrektsgatan i Malmö, men i och med att koncernen har 14 kontor i åtta länder kan de rekrytera ganska brett. Första värvningen var TroniQs vd och medgrundare Fredrik Wasslén, som har bakgrund inom bland annat Ework och är medgrundare till IT-konsultbolaget Pangara.

– Vi sätter alltid först en vd som delar våra idéer och värderingar, sen börjar vi hitta kollegor av rätt kaliber. De ungefär fem första konsulterna som värvas formar sen bolagets inrikting. Konsulternas kompetens är nästan alltid bredare än bolagets nisch. Därför har vi alltid en extra följsamhet under starten. Vi ska bli cirka 20 kollegor så snabbt som möjligt, men generellt vill vi inte att enskilda bolag ska bli för stora. Vi vill behålla närhetskänslan, så man vet vilka kollegorna är och känner varandra bra, säger Jon Carvell.

Efter årsskiftet flyttar QGroups Stockholmsverksamheter, som efter årets förvärv av 50-mannabolaget Dynabyte har över 180 anställda, ihop vid centralstationen. Nästa år är koncernens plan att förvärva ytterligare två bolag men det lär inte bli i Öresundsregionen.

– Vi är redan stora i Skåne med ungefär 150 konsulter. I Stockholm är vi fler men betydligt mindre givet marknadsstorlek. Tillväxtbehovet för oss är större där och även i Göteborg, säger Jon Carvell.

Trots pandemin har QGroup behållt en tillväxt, om än svagare än tidigare år. Koncernens totala omsättning kommer i år att landa på runt 440 miljoner kronor, jämfört med förra årets 420 miljoner. Det totala antalet anställda i koncernen ligger runt 500. Hittills har de förvärvat tre bolag – Dynabyte, Accelerated Growth och Dynamic Dog – men planen är att accelerera förvärven med två stycken nästa år.

– I år har vi inte kunnat växa i samma takt men är glada för den tillväxt vi haft. Verksamheten har tuffat på, vi har blivit större i Stockholm, ökat vinsten något och har ett fint kassaflöde.

Emiliano Strauss

TroniQ heter QGroups nya bolag som är koncernens första satsning inom mekatronik. Målet är att så snabbt som möjligt värva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.