tisdag 5 december 2023

inloggad som

Kollektivas bolånetjänst försenad

Kollektiva Innovation Studios fick för ett år sedan godkänt av Finansinspektionen att driva bolåneverksamhet i dotterbolaget Hejmo Kredit. Förhoppningen var att komma igång med bolån till svenska kunder i år, men det har blivit fördröjt och bolaget har tagit in 6,5 miljoner kronor för att hålla sig flytande.

Gänget som tog fram pensionstjänsten Kollektiva – som stängde ner 2017 efter skärpta regler från Pensionsmyndigheten i kölvattnet av skandalerna med Falcon Funds och Allra – har i ett par års tid jobbat på att kunna använda sin plattform till något annat. Det projekt som kommit längst är bolånetjänsten Hejmo.

– Vi vill ge kunderna en mycket bekväm helhetsupplevelse av besöket på plattformen och också ha en attraktiv ränta, säger bolagets vd Nicklas Larsson.

De fick grönt ljus från Finansinspektionen förra hösten och sedan dess pågår diskussioner med investerare för att samla kapital till Hejmo Mortgage Fund, registrerad i Luxemburg.

– Fokus är att få in kapital för att kunna gå live 2021. Finansmarknaden har inte varit sig lik i år och vi är i ett känsligt läge just nu med diskussionerna. Plattformen är utvecklad och klar för lansering och så fort vi har fonden färdig lanserar vi, säger han.

Bolaget har nio anställda. Förutom Hejmo har de andra projekt på gång, men Nicklas Larsson vill inte avslöja mer. Bland moderbolagets ägare finns tunga namn som Collector-grundaren Lena Apler, Sigma-grundaren Dan Olofsson och Greg Dingizian som grundat fastighetsbolaget Victoria Park.

– För att vara uthålliga och föregå eventuella problem med likviditet tog vi in kapital i våras, säger Nicklas Larsson.

Elisabet Ottosson

Kollektiva Innovation Studios fick för ett år sedan godkänt av Finansinspektionen att driva bolåneverksamhet i dotterbolaget Hejmo Kredit. Förhoppningen var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.