tisdag 30 april 2024

inloggad som

FDA ger RhoVac expresshantering

|  
|  

Lundabolaget RhoVac har fått beviljat ett snabbgodkännande av det amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA, för sin läkemedelskandidat för behandling av prostatacancer. Det ger bolaget möjlighet att snabbare få ut läkemedlet på marknaden.

RhoVac utvecklar immunterapi mot cancer och håller just nu på med kliniska studier för läkemedelskandidaten RV001 för behandling mot prostatacancer.

– Bland annat ökar det här värdet på bolaget och den här tillgången. Det gör att vi står ut positivt i förhållande till andra biotechbolag, säger Anders Månsson, vd på RhoVac.

Hur mycket snabbare kan ni få ut läkemedlet nu?

– Det här tar kanske bort fem till sex månader från processen. Men visar man väldigt bra resultat kan man få bort ytterligare steg.

Om man visar på god effekt i de kliniska studierna så är förhoppningen att läkemedelskandidaten också ska kunna vara effektiv vid andra cancerformer. Detta eftersom det inte finns något specifikt för just prostatacancer i läkemedelskandidaten. I nuläget diskuterar RhoVac med licensieringbolag som kan ta produkten vidare till fas 3. Resultaten från de kliniska studierna i fas 2b väntas komma i början av 2022.

– Då skulle fas 3 kunna starta redan samma år om man är beredd, säger Anders Månsson.

Mette Carlbom

Lundabolaget RhoVac har fått beviljat ett snabbgodkännande av det amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA, för sin läkemedelskandidat för behandling av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.