söndag 14 april 2024

inloggad som

Tre frågor till Bert Nordberg

|  
|  

Den danska vindkraftjätten Vestas ordförande, malmöiten Bert Nordberg, efterlyser mer nordiskt samarbete. I ett LinkedIn-inlägg skriver han ”Sakta men säkert läggs Greater Copenhagen ner… protektionismen och nationalismen är också ett virus som bör bekämpas.” Rapidus frågar vad han menar – och om konsekvenserna för Vestas som har huvudkontoret i Danmark och Vestas Northern Europes kontor i Svågertorp. 

– Jag har arbetat som en slags ambassadör för Öresundsamarbetet med Malmö kommun och Köpenhamns borgmästare eftersom vi måste integrera arbetsmarknaden. Men nu har pandemin gett statsministrarna mer makt. Det motverkar samarbetet över Öresund och gör det svårt, inte minst för pendlare. Om du frågar polisen på bron vad de letar efter kan de inte svara. Kontrollen är mestadels en politisk markering, säger Bert Norberg.

Han går in i debatten för att Arbetsförmedlingen vill minska informationstjänsten Øresunddirekts kontor i Malmö, som informerar gränspendlare och företag.

Skulle en nedläggning av Greater Copenhagen betyda något för Vestas?

– Ja, eftersom Vestas bara har en procent av sin verksamhet i Danmark och mycket mer i Sverige. Vi tar skada för att vi inte får ett bättre samarbete. Politiker bör komma ihåg att exportföretag behöver särskilda regler.

Du varnar för “protektionism och nationalism”. Förväntar du dig att de här sakerna kommer att påverka Vestas, som utöver Öresund har en stark organisation även i andra delar av världen?

– Jag är orolig att vi får se mer av det. USA har nu till exempel extra tullar på stål för att skydda sin egen industri. Nu börjar andra länder också tänka mer på sig själva. Det är skadligt för den fria handeln som vi har försökt skapa, särskilt i EU där frihandeln också börjar spricka. Det kommer naturligtvis också att skada Vestas.

Om det fanns mer politiskt fokus och särskilt åtgärder för att begränsa gränsbarriärerna över Öresund – skulle Vestas kunna öka sin nordiska verksamhet? 

– Ja, och jag tror att Norden kommer att bli en starkare region om vi samarbetar i flera frågor, inklusive under pandemin. Vi borde skapa en nordisk strategi. Om vi ​​inte kan komma överens i de nordiska länderna – hur ska vi då komma överens om Europeiska unionen? 

Keld Broksø

Den danska vindkraftjätten Vestas ordförande, malmöiten Bert Nordberg, efterlyser mer nordiskt samarbete. I ett LinkedIn-inlägg skriver han ”Sakta men säkert läggs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.