måndag 29 april 2024

inloggad som

Amniotics närmare stamcellsproduktion

|  
|  

Stamcellsbolaget Amniotics har nu fått myndighetstillstånd för sin hantering av donerad vävnad. De väntar nu på godkännandet för att producera stamceller i början av nästa år, uppger bolagets vd Kåre Engkilde för Rapidus.

Amniotics har en patenterad teknik för att samla stamceller ur fostervattnet i samband med planerade kejsarsnitt, celler som tidigare betraktats som avfall. Dessa celler har egenskaper som skulle kunna starta upp en reparationsprocess i skadad vävnad hos patienter.

Bolaget ska ha sin stamcellsproduktion till att göra större volymer med hjälp av de donerade cellerna och därmed få material till fler patienter. Huvudprojektet är utveckling av stamceller för behandling av kroniska och livshotande luftvägssjukdomar som KOL. Men i och med utbrottet av covid-19 bytte bolaget fokus.

– Den primära indikationen vi arbetar med nu är covid-19. Och om vi lyckas med det kan vi rulla på med arbetet med de andra respiratoriska sjukdomarna genom att ansökningstiden för tillstånd troligen därmed minskar, säger Kåre Engkilde.

I somras tog bolaget tog in 25 miljoner kronor i riskkapital för att driva covid-19-projektet.

– Vi förbereder ansökan för en fas Ib-studie med dos-eskalering som snabbt skulle kunna efterföljas av fas 2- och 3-studier, säger Kåre Engkilde.

Elisabet Ottosson

Stamcellsbolaget Amniotics har nu fått myndighetstillstånd för sin hantering av donerad vävnad. De väntar nu på godkännandet för att producera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.