söndag 25 februari 2024

inloggad som

Amniotics närmare stamcellsproduktion

|  
|  

Stamcellsbolaget Amniotics har nu fått myndighetstillstånd för sin hantering av donerad vävnad. De väntar nu på godkännandet för att producera stamceller i början av nästa år, uppger bolagets vd Kåre Engkilde för Rapidus.

Amniotics har en patenterad teknik för att samla stamceller ur fostervattnet i samband med planerade kejsarsnitt, celler som tidigare betraktats som avfall. Dessa celler har egenskaper som skulle kunna starta upp en reparationsprocess i skadad vävnad hos patienter.

Bolaget ska ha sin stamcellsproduktion till att göra större volymer med hjälp av de donerade cellerna och därmed få material till fler patienter. Huvudprojektet är utveckling av stamceller för behandling av kroniska och livshotande luftvägssjukdomar som KOL. Men i och med utbrottet av covid-19 bytte bolaget fokus.

– Den primära indikationen vi arbetar med nu är covid-19. Och om vi lyckas med det kan vi rulla på med arbetet med de andra respiratoriska sjukdomarna genom att ansökningstiden för tillstånd troligen därmed minskar, säger Kåre Engkilde.

I somras tog bolaget tog in 25 miljoner kronor i riskkapital för att driva covid-19-projektet.

– Vi förbereder ansökan för en fas Ib-studie med dos-eskalering som snabbt skulle kunna efterföljas av fas 2- och 3-studier, säger Kåre Engkilde.

Elisabet Ottosson

Stamcellsbolaget Amniotics har nu fått myndighetstillstånd för sin hantering av donerad vävnad. De väntar nu på godkännandet för att producera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.