onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Aqilion startar läkemedelsprojekt inom kronisk inflammation

|  
|  

Helsingborgsbaserade Aqilion startar projektet Polaris med sikte på att utveckla nya läkemedelskandidater som kan förhindra skadliga effekter av kronisk inflammation. Projektet drivs i samarbete med kontraktsutvecklingsbolagen Red Glead Discovery och SARomics Biostructures i Lund.

– Polaris är ett mycket tidigt utvecklingsprojekt inom kronisk inflammation. Det har tagit ett och ett halvt år att bestämma vilket “läkemedelstarget”, det vill säga målprotein i kroppen som vi ska försöka påverka med ett läkemedel. Nu hoppas vi bli först i världen att utveckla en läkemedelskandidat i denna klass, säger Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

Inflammation ingår i kroppens försvar. Akut inflammation uppstår vid en fysisk skada, alternativt om bakterier eller virus kommer in i kroppen. Om något går snett i kroppens reaktion kan kronisk inflammation uppstå.

– Kronisk inflammation kan exempelvis leda till ledgångsreumatism, artros och Crohns sjukdom, säger Sarah Fredriksson.

Aqilion har därmed tre väldigt tidiga läkemedelsprojekt i sin portfölj. Dessutom har de ärvt delägande i bolagen Laccure, Oncorena och listade Acucort sedan tiden som holdingbolag.

Aqilion tog in 200 miljoner kronor år 2018 med uppdraget att ställa om från holdingbolaget Puls Invest till ett läkemedelsutvecklingsbolag och anställde ett nytt team med sådana kompetenser. Sarah Fredriksson uppger att pengarna räcker för verksamheten något år till.

– Tills dess ska vi ha en pipeline med egna utvecklingsprojekt och visa att projekten intresserar framtida partners, exempelvis läkemedelsbolag, säger hon.

Bland ägarna finns det schweiziska investmentbolaget Longbow Finance, Länsförsäkringar, LMK, och Axis-grundaren Martin Gren genom bolaget Grenspecialisten samt privatpersoner.

Elisabet Ottosson

Helsingborgsbaserade Aqilion startar projektet Polaris med sikte på att utveckla nya läkemedelskandidater som kan förhindra skadliga effekter av kronisk inflammation. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.