torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Fastighetsjättar satsar på Homepal

|  
|  

Homepal i Lund har fått in tre miljoner kronor och en tung trio till delägarlistan: Johan Qvibergs Quinary Investment, Mistbase-grundarnas Mist Ventures och SF Ventures, som är kopplat till SF Invest som samägs av 15 fastighetsbolag. LU Holding satsar också vidare i Homepal.

Homepal började på Venture Lab, Lunds Universitets startup-program för studenter, där de utvecklade ett molnbaserat system för fastighetsförvaltning och service. Nu har de bytt spår och riktar in sig på hantering och förvaltning av affärskritisk masterdata för fastighetsbolag. Kort beskrivet är masterdata gemensam affärskritisk information som majoriteten av en organisation behöver ta del av.

– När vi försökte ta fram tjänster till fastighetsbranschen märkte vi att det inte gick eller i alla fall var väldigt svårt eftersom tillgången till data var väldigt begränsad. Vi vill inte att det ska hända andra innovatörer. Inom fastighetsbranschen använder man affärssystem med inlåst data som dessutom ofta ligger i silostruktur hos olika leverantörer. Vi vill centralisera datan och samtidigt få bort inlåst data, så konkurrensen om utvecklandet av nya tjänster blir likvärdig för alla, säger Rasmus Persson, Homepals nytillträdde vd.

Bolagets strategi går ut på att i tre steg förändra och öppna upp fastighetsbolagens data. Först scannar de av vilken central affärsdata som finns och vilka eventuella brister som kan finnas i datakvalitén. Rasmus Persson liknar det vid en virussökning av data om till exempel fastighetsbestånd, installationer i lägenheter och hyresavtal.

I andra steget förvaltar de datan, säkrar kvalitén och ser till att den lever upp till alla regler och föreskrifter. Till sist kommer det de kallar transformationen där ett fundament med masterdata, ett öppet API, tillgängliggörs för utveckling av nya tjänster. Med nytt tillskott i kassan är planen nu att accelerera arbetet och komma ut till fler fastighetsbolag. Detta kommer att underlättas av att SF Ventures, som ägs av 15 fastighetsbolag, gått in som delägare.

– Det är ett område som är vitalt för att fastighetsbolag ska ha rätt förutsättningar för att digitalisera sig på riktigt. Det är inte bara något vi kommit på utan det är vad fastighetsbolagen vill ha. Vi har haft samtal med flera investerare och ville verkligen gå vidare med SF Ventures. Nu kan vi ta nästa kliv med tillgång till ännu mer kompetens, erfarenhet och nätverk, säger Rasmus Persson.

Några av fastighetsbolagen bakom SF Invest är Wallenstam, Catena, Diös, Svenska hus och Midroc.

Emiliano Strauss

Homepal i Lund har fått in tre miljoner kronor och en tung trio till delägarlistan: Johan Qvibergs Quinary Investment, Mistbase-grundarnas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.