måndag 4 december 2023

inloggad som

Quickcools teknik får nytt liv

Serieentreprenören och investeraren Masoud Khayyami köpte inkråmet, inklusive patentportföljen, efter Quickcools konkurs i våras. Nu drivs verksamhet vidare i nya bolaget TEQCool med i stort sett samma team, samma kyllösning och samma planering – men i ett annat kontor i Lund.

Quickcools patent och en prototyp köptes för runt en miljon kronor av Khayyamis MK Capital Invest och Cardeon, enligt konkursförvaltaren advokatfirman Mellemsaether.

– Nu med Masoud har vi en mycket förstående huvudägare som tänker långsiktigt och som kan medicinteknik. Vi delar lokal med några av Masouds andra bolag som vi kan utbyta resurser och kunskap med vilket är väldigt bra, säger Fredrik Radencrantz, vd för TEQcools och tidigare vd för Quickcool.

Nästa steg är att starta kliniska studier i början av nästa år och därefter låta göra CE-märkning av produkten. Några av bolagen som sitter tillsammans med TEQCool i lokalerna i centrala Lund är Cardeon Invest och NanoEcho.

Quickcools konkurs inleddes i april i år efter att bolagets dåvarande huvudägare inte ville satsa mer pengar i projektet. De ville använda QuickCool som en språngbräda för omvända förvärv inom medicinsk cannabis och e-sport.

– Det var inget fel på idén, bara på det kortsiktiga ägarskapet. Det var frustrerande i våras när pengarna tog slut. Vi förde samtal med många konkurrenter i samma bransch som var intresserade att förvärva inkråmet, men konkursförvaltarens tidplan gjorde det omöjligt för exempelvis de amerikanska bolagen att hinna. Sedan fick vi möjlighet att träffa Masoud som la ett bud och fick köpa rörelsen i maj. Vi började i TEQCool den 1 juli och fortsätter där vi slutade, säger Fredrik Radencrantz.

QuickCool bildades 2003 av bland andra professor Tadeusz Wieloch på avdelningen för neurokirurgi vid Lunds universitet. De utvecklade ett hjärnkylningssystem för patienter med exempelvis stroke eller hjärtstopp. Idén var att snabbt kyla ner hjärnan till en temperatur på cirka 36 grader celsius, vilket kraftigt kan minska skadorna vid syrebrist. Bolagets teknik innebär att hjärnan kyls inifrån näshålan där en vätskefylld ballong placeras.

Masoud Khayyami är vd för SpectraCure, sitter i styrelsen för TEQCool, Lumito och Prolight Diagnostics och investerar i bolag genom MK Capital Invest och Cardeon Futuring Finance.

Elisabet Ottosson

Serieentreprenören och investeraren Masoud Khayyami köpte inkråmet, inklusive patentportföljen, efter Quickcools konkurs i våras. Nu drivs verksamhet vidare i nya bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad