söndag 19 maj 2024

inloggad som

ESS-spinoff knoppar av spillvärmeprojekt

|  ,
|  

Wa3rm sjösätter nästa projekt inom cirkulär energi, Frövi Reenergy, där spillvärme från tillverkningsindustrin ska värma upp växthus- och fiskeodlingar. Samtidigt gör de sig redo att expandera utanför Norden.

Bolaget utvecklades från energidivisionen på ESS. Där arbetade grundarna Michael Wiegert, Thomas Parker och Fredrik Indebetou med att utveckla energikonceptet 3R – ett sätt att ta tillvara på spillvärme i form av låggradig värmeenergi. Nu utvecklar Wa3rm projekt inom samma område.

Frövi Reenergy är det senaste projekt som knoppas av och registreras som eget bolag. Det är förlagt till Örebro och registrerat som fiskodling, men exakt vad det ska handla om vill grundarna inte avslöja i nuläget.

Alla Wa3rms projekt är dock liknande i sin utformning och handlar om att utnyttja spill. Därför kan det första projektet Reenergy Kullabygden som presenterades 2017 ge en fingervisning. Där ska Höganäs Energi och metallpulvertillverkaren Höganäs bidra med spillvärme samt koldioxid till fiske- och växthusanläggningar.

I nuläget har Wa3rm fem projekt i portföljen varav två är under utveckling. Alla projekt ska vara realiserade inom de närmaste fem åren.

– Finansindustrin börjar också få fart och lära sig hur man förstår och kvalificerar projekt som man kan få avkastning på. Det handlar mycket handlar om vad marknaden efterfrågar, säger Fredrik Indebetou.

Så vad efterfrågar marknaden just nu?

– Vad som efterlyses mycket, inte bara i Sverige, är en ökning av vår självförsörjningsgrad och en omställning till hållbar produktion av livsmedel. Där vi har en rad politiska beslut som också implementeras just nu.

I Norden har industrin redan kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, det är en av anledningarna till att Wa3rm blickar längre bort. Nu förs diskussioner med industrier utanför Norden inför nästa års internationella satsningar. Men exakt var vill Fredrik Indebetou inte avslöja.

– Som det ser ut just nu rör vi oss i geografiska områden som påminner om Norden. Vi siktar då också på att utöka arbetsstyrkan. Organisation nu är på mellan fem till sex personer, sen kanske vi dubblar det under nästkommande år, säger han.

Mette Carlbom

Wa3rm sjösätter nästa projekt inom cirkulär energi, Frövi Reenergy, där spillvärme från tillverkningsindustrin ska värma upp växthus- och fiskeodlingar. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]