tisdag 5 december 2023

inloggad som

Lundaforskare knoppar av nästa generations AI

|  
|  

LU Holding har grundat bolaget IntuiCell tillsammans med forskare från Lunds universitets institution för experimentell medicinsk vetenskap. I det ska de kommersialisera de senaste rönen om hjärnan och det de kallar ”brain intelligence”.

Forskargruppen ”Hjärnans sensorimotoriska funktioner” har utvecklat nya algoritmer och implementerat dem i en AI-modell. Det ska vara ett mer avancerat system än AI-modellerna som i dag är vanliga på marknaden och ännu mer efterlikna det sätt som hjärnan arbetar på. Denna ”brain intelligence” kan både vara mindre och arbeta snabbare än dagens AI, enligt medgrundaren Udaya Rongala.

– Brain intelligence är mer effektiv och kan troligen lösa problem som dagens AI-modeller inte klarar av, säger Udaya Rongala, forskare inom robotik som gör sin postdoc i Lund.

Den första applikationen som tekniken ska testas i är en liten enhet som genom röstigenkänning ska låsa upp dörrlås med röstkommando. Bolaget har utvecklat algoritmerna och designat dem för hårdvara, så att hela systemet kan få plats på ett chip. Enligt planen ska de mot slutet av året ha en prototyp.

– Enheten på låset kommer att vara helt frikopplad från internet, vilket är en fördel säkerhetsmässigt, säger Udaya Rongala.

Andra möjligheter med brain intelligence skulle enligt honom kunna vara att översätta röstmeddelande till text och att avslöja förfalskade röster. Övriga medgrundare är Henrik Jörntell, professor inom neurovetenskap, och disputerade läkaren Jonas Enander.

Elisabet Ottosson

LU Holding har grundat bolaget IntuiCell tillsammans med forskare från Lunds universitets institution för experimentell medicinsk vetenskap. I det ska de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.