torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Xintela förbereder kliniska artros-studier

|  ,
|  

Xintela förbereder för kliniska studier i Australien av deras stamcellsbehandling av artros. Samtidigt avrundas under hösten det Vinnovafinansierade covid-19-projektet, som utförs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus, SUS.

Bolaget har utvecklat en patenterad markörteknik, som gör det möjligt att identifiera och välja en viss typ av stamceller. De har byggt en produktionsanläggning för stamceller i Lund som ska leva upp till den internationella kvalitetsstandaren Good manufacturing practice, GMP.

– Det är en stor satsning från vår sida. Nu ska vi skicka in en ansökan till Läkemedelsverket för att få börja producera stamceller, säger vd Evy Lundgren-Åkerlund till Rapidus.

Nästa år beräknar hon att kliniska studier för behandling av knäartros kan påbörjas. Samtidigt pågår prekliniska studier i ett annat projekt med Vinnova. Där undersöker de om Xintelas stamceller kan behandla lungkomplikation ARDS som drabbar svårt sjuka covid-19 patienter.

– Vi har ett mycket bra samarbete med thoraxkirurgen vid SUS där vi bidrar med vår stamcellsteknologi och thoraxkirurgen med en preklinisk modell och kunskaper om ARDS och covid-19. Om det faller väl ut så blir nästa steg att starta kliniska studier på patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Under sommaren tog Xintela in 40 miljoner kronor i en företrädesemission. Den andra delen av Xintelas forskning och utveckling, en antikroppsbehandling för aggressiva cancerformer, är koncentrerad till dotterbolaget Targinta. Nu letar de efter samarbetspartners för fortsatt utveckling av antikropparna in i kliniska studier.

– Vi kommer att bestämma under hösten hur Targinta ska utvecklas vidare. Antingen om vi knoppar av och noterar bolaget, eller finansierar det på ett annat sätt, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Mette Carlbom

Xintela förbereder för kliniska studier i Australien av deras stamcellsbehandling av artros. Samtidigt avrundas under hösten det Vinnovafinansierade covid-19-projektet, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.