fredag 23 februari 2024

inloggad som

Nytt fintechbolag från Mistbase-veteraner

Flera Mistbase-veteraner har börjat på en ny kula i fintechbolaget Sanctify. Bland dem finns grundarna, Michal Stala och Magnus Midholt, som går in via investmentbolaget Mist Ventures som startade förra året och nu har fyra uppstartsbolag i portföljen.

– Sanctify är en lite speciell typ av investering för oss i och med att vi är medgrundare och jobbar väldigt aktivt i bolaget. Det blir mycket fokus och engagemang från vår sida, säger Michal Stala, Mist Ventures.

Oscar Dahlblom, tidigare medarbetare på ARM som förvärvade Mistbase 2017 i en tresiffrig miljonaffär, kom på grundidén till Sanctify. Nästan alla av de övriga sex medgrundarna har också bakgrund inom Mistbase.

Sanctify utvecklar ett AI-baserat aktieanalysverktyg som snart är färdigt i en betaversion. Verktyget Sanctify Cognition har automatiserat en mängd tidskrävande beräkningar för finansanalys. Det har också en egen AI-motor som värderar data, till exempel hållbarhetsindex, text från pressmeddelanden och årsredovisningar för att rangordna aktier.

– Det var ett hobbyprojekt när jag började prata med Mist Venture i slutet av förra året. Tidigare har jag gjort automatiska verktyg för att konstruera aktieportföljer. Nu har vi tagit detta några steg längre med vår AI. Vi tror att verktyget innehåller delar som ingen gjort tidigare och vi vill göra detta tillgängligt för många, säger Oscar Dahlblom.

Verktyg ska bli en webbapplikation som riktas framför allt till professionella finansanalytiker och planeras att lanseras nästa år som en prenumerationstjänst. Bolaget håller på att komplettera det tekniktunga teamet, som sitter utspritt i Malmö-Lund-regionen, med styrelseledamöter med sälj- och finansieringskompetens, enligt Michal Stala.

– Vi har långt gångna planer med fler kandidater till styrelsen. Vi förbereder också att resa mer kapital efter årsskiftet, runt fem miljoner kronor men summan är inte spikad, för att bemanna upp till fullt team, göra mer uppskalning och lansera, säger han.

Övriga bolag i Mist Ventures portfölj är AligND som äger konkursade Sol Voltaics teknik, Växjöbolaget Gimic samt Malmöbaserade Wallgren Arkitekters digitala arkitektverktyg Finch.

Elisabet Ottosson

Flera Mistbase-veteraner har börjat på en ny kula i fintechbolaget Sanctify. Bland dem finns grundarna, Michal Stala och Magnus Midholt, som går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.