söndag 19 maj 2024

inloggad som

Första kullen till Lunds nya accelerator för miljöteknik

Greentech Village heter den nya acceleratorn för miljöteknikbolag som invigdes förra veckan på Medicon Village i Lund. Ett tiotal bolag flyttar initialt in i lokalerna och om fem år ska de vara tio gånger så många.

Acceleratorn ligger i Astra Zenecas gamla huvudentré på Scheelevägen. Bakom satsningen står nätverket Cleantech Scandinavia, tillsammans med Lunds kommun och Medicon Village. I första kullen ingår företag som Elonroad, Vaquita Technologies och Dimon Systems.

Flera bolag i första kullen har startats med hjälp av Impact Venture Builder, ett projekt som körs inom ramen för GreenTech Village som hjälper innovatörer att starta bolag kring sina idéer inom miljöteknik.

– Cleantech som nisch har Lund varit duktiga på länge men det har aldrig gjorts en kraftsamling som nu. Visionen är att vi, genom att skapa ett lokalt community som kan attrahera internationella aktörer, ska ha hundra miljöteknikbolag som sitter på Greentech Village inom fem år, säger Peter Kisch, projektledare på Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund.

Enligt visionen ska ungefär hälften av de framtida 100 bolagen vara internationella spelare och resten nationella eller lokala. Hittills har satsningen finansieras av Cleantech Scandinavia, Lunds kommun och Medicon. Diskussioner förs nu med Vinnova om medfinansiering.

– Vi skulle gärna ha lite Vinnova-stålar, men det finns även andra möjligheter för oss. I Cleantech Scandinavia jobbar vi i vanliga fall för att projekt inte ska vara beroende av statligt stöd för att överleva, säger Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia.

Emiliano Strauss

Greentech Village heter den nya acceleratorn för miljöteknikbolag som invigdes förra veckan på Medicon Village i Lund. Ett tiotal bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]