måndag 29 april 2024

inloggad som

Nya miljoner till immunterapi mot cancer

Canimguide Therapeutics tar in sju miljoner kronor från affärsmannen Håkan Roos bolag Roosgruppen samt qatariska Hawar Technologies. Lundabolaget bereder vägen för kommande kliniska studier.

– Vi är naturligtvis jätteglada. Vi behövde bredda ägandet och få in aktörer med bättre kapacitet att ta oss genom kostsamma studier in i framtiden. Roosgruppen och Hawar hade tittat på oss innan och vi har fört diskussioner med dem. Att de nu väljer att satsa är validerande för oss, säger Carl-Magnus Högerkorp, vd på Canimguide.

Enligt Bolagsverket står Roosgruppen för fem miljoner kronor och Hawar Technologies, jätten Hawar Groups teknikinvesteringsgren, för resterande två miljoner. Pengarna ska räcka för att förbereda de kliniska studierna och ta bolaget till startlinjen.

Bolagets läkemedelskandidat motverkar en mekanism hos cancerpatienter som hindrar deras immunförsvar från att attackera cancercellerna. En första studie med sex patienter i Lund har inletts med syftet att se hur substansen tas emot hos människor.

– Tanken var att vi skulle gå snabbare framåt men pandemin har gjort att vi behövt skjuta något på planerna. Men nu är vi redo att ta oss till nästa steg och för bland annat diskussioner med det amerikanska läkemedelsverket FDA. Vi har omkring 120 delägare och ett spritt ägande med internationella investerare, en del i Skåne och även i Stockholm, säger Carl-Magnus Högerkorp.

Emiliano Strauss

Canimguide Therapeutics tar in sju miljoner kronor från affärsmannen Håkan Roos bolag Roosgruppen samt qatariska Hawar Technologies. Lundabolaget bereder vägen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.