lördag 27 april 2024

inloggad som

Diaprost förvärvar rättigheter från amerikansk jätte

I början av året sålde Diaprost samtliga rättigheter och patent i sitt ena projekt, en affär värd upp till 103 miljoner dollar. Nu köper Lundabolaget rättigheter från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York till sitt andra projekt.

– Efter att vi sålde rättigheterna till vårt första projekt har vi fokuserat alla bolagets resurser på det andra. Nu bedömer vi efter den här affären att vi har alla immateriella rättigheter vi behöver för att vi ska kunna börja söka efter en partner även här, säger Diaprosts vd Johan Drott till Rapidus.

Båda projekten kretsar kring antikroppar som kan användas vid behandling och diagnosticering av prostatacancer. Det första handlade om h11b6, en antikropp som binder specifikt till prostatavävnad. Nu handlar det om antikroppen h5a10 som binder till en prostataspecifik antigen, PSA, som bolaget nu förvärvat rättigheterna till.

– På så sätt kompletterar vi befintlig IP-portfölj. Vi startar omgående processen med att hitta en partner som vi kan bedriva forskningen tillsammans med. Vi har inte aktivt approcherat någon, men det borde finnas ett antal intressenter med tanke på forskningsresultaten som finns kring h5a10. Så planen är att börja initiera någon typ av exit även där, säger Johan Drott.

Emiliano Strauss

I början av året sålde Diaprost samtliga rättigheter och patent i sitt ena projekt, en affär värd upp till 103 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.