måndag 29 april 2024

inloggad som

StoryTourist satsar på Norden och Storbritannien

Malmöbaserade Velodrom tar in drygt 3,5 miljoner kronor för att vidareutveckla appen StoryTourist, som gör turistupplevelser av berättelser från böcker och filmer. Bland de nya delägarna märks Mincs investeringsbolag Fast Track Capital II, statliga Annexstruktur Fast Track Capital, Historiska Media och Tre Vänners grundare Michael Hjorth.

– Pengarna ska användas till att bygga mer innehåll och bevisa att vår affärsmodell håller. Saker och ting blev annorlunda med coronakrisen, men vi hade tur som byggt en lösning som passar i den nya världen. Inte för att turistindustrin är ohygienisk utan för att vi har ett praktiskt sätt att uppleva en stad, säger Velodroms vd Johanna Forsman till Rapidus.

I dag finns tre städer och berättelser i StoryTourists utbud: Köpenhamn med Den lilla sjöjungfrun, Stockholm med Doktor Glas och London med Sherlock Holmes-novellen Den blå karbunkeln. Även det kommande innehållet har fokus i Norden och Storbritannien.

– Norden känner vi väl och är praktiskt att fokusera på i hemestertider. Och Storbritiannien är ett av få länder som för statistik över fiktionsturism, där turister besöker platser från filmer, böcker eller musikhistorien, säger Johanna Forsman.

StoryTourist distribueras i dag främst via bokningssajter, men säljer även via hotell och andra fysiska återförsäljare. Appen bygger på Unitymotorn, som även används i Pokémon Go, för att visa hur platserna som turisterna besöker passar in i berättelsen.

– I år är inte turismen lika lukrativ som den förhoppningsvis är nästa år igen. Vi satsar mycket på att vara med och driva en våg som coronakrisen accelererar, att använda sin egen utrustning och inte gå i stora grupper utan bara med familjen, säger Johanna Forsman.

Ingen av de nya ägarna representeras i styrelsen. Däremot fick Velodrom en ny styrelseordförande under våren i form av Sara Sterner, tillväxtchef på Orbital Systems oh bland annat tidigare vd för Planeto.

Niclas Lindstrand

Malmöbaserade Velodrom tar in drygt 3,5 miljoner kronor för att vidareutveckla appen StoryTourist, som gör turistupplevelser av berättelser från böcker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.