onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Aqilions nya strategi tar form…

|  
|  

Aqilion möblerar om i portföljen och har avyttrat respektive lagt ner några av sina portföljbolag. Bolaget har nu i stället startat tre mycket tidiga läkemedelsprojekt och har nyligen värvat Torgeir Vaage som finanschef.

I fjol gjorde Aqilion en strategisk helomvändning, bytte namn från Puls Invest och fick in 100 miljoner kronor genom konvertering av utestående teckningsoptioner att ha som grundplåt för att förvärva och driva tidiga projekt.

Aqilion har valt bort medicinteknik och diagnostik och ska i stället fokusera på läkemedelsprojekt inom onkologi och inflammation där det i dag inte finns tillräckligt effektiva behandlingsalternativ och avyttra dem relativt tidigt under den kliniska utvecklingen. Portföljen innehåller därför tre nya projekt i mycket tidig fas inom dessa områden. Kvar finns också delägande i två av Puls tidigare bolag, Laccure och Oncorena, där det senare troligen når klinisk fas kring årsskiftet, enligt Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

– Vi har en treårsplan: förra året arbetade vi fram strategin och 2020-2021 ska vi bygga upp en intressant portfölj och kanske sälja några projekt. Om några år behöver vi ta in mer pengar, säger hon.

Det är där Torgeir Vaages erfarenhet som vd och finanschef i små danska och norska life science-bolag kommer väl till pass. Han ingår nu i teamet som består av åtta hel- och deltidsanställda som driver projekten tillsammans med ett antal underkonsulter.

– Aqilion kommer att behöva hans finansiella kompetens för att hitta partners, avyttra projekt och med tiden leta mer finansiering, enligt Sarah Fredriksson.

Hon uppger att Aqilion har i sin långsiktiga strategi att sälja sina innehav i Laccure, Oncorena och listade Acucort. Detta finns dock inte med i de nuvarande planerna. Förra året avyttrade Aqilion Glactone Pharma och Belina, samt försatte Adenovir Pharma i frivillig likvidation.

Elisabet Ottosson

Aqilion möblerar om i portföljen och har avyttrat respektive lagt ner några av sina portföljbolag. Bolaget har nu i stället […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.